Kako utiču topla i hladna voda na naše telo?

Ljudi se dele na one koji vole hladnu vodu i one koji vole vruću vodu tokom kupanja i tuširanja.

Verovatno ste do sad čuli dosta navoda kako topla voda nije dobra niti zdrava, ali treba da znate da ovo nije u potpunosti tačno. Topla voda isušuje kožu i to je možda i njen najveći greh, ali postoje njene pozitivne strane koje takođe treba da uzmete u obzir.

Hladna voda ima veliki broj prednosti, pa zaot ne bi bilo loše da s vremena na vreme primenite i ovakvo tuširanje.

U današenjm postu otkrivamo vam prednosti tuširanja hladnom, ali i toplom vodom!

Kako na nas deluje hladna voda?

Tuširanje hladnom vodom pospešuje imunološki sistem, smanjuje učestaost prehlada je rsmanjuje mogućnost mikrobim da se umnožavaju. Zatim povećava budnost i pažnju i preporučuje se u jutarnjim satima kada treba da ažurno startujete svoj dan. Pozitivno deluje na sintezu i lučenje serotonina, te se hladan tuš dobro bori protiv depresije. Takođe, pospešuje se cirkulacija u površnim delovima kože, a uz to koža je i ategnuta. Zbog blje distribucije hranljivih materija, hladna voda smanjuje i opadanje kose. Naravno, ovakve kupke treba sprovoditi vrlo kratko, ili u kombinaciji sa toplom vodom, nikako se ne izlagati duže vremenskom periodu hladnoj vodi.

Kako na nas deluje topla voda?

Topla voda relaksira mišiće i vrlo je pogodna nakon treninga ili fizičke aktivnosti. Pri tom se telo oslobađa napetosti i tenzije. Topla voda umiruje napade migrene ili glavobolje, takođe delotvorna je i na otoke. Uz toplu kupku osećaćete se rasterećeno, daleko od anksioznosti, a vrlo učinkovit je ovaj efekat ako se naizmenično kombinuje sa hladnom vodom. Uz to, pri visokoj temperaturi tople vode dilatiraju se krvni sudovi kože i sluznica, što pogoduje oslobađanju od toksina, čišćenju pora, otčepljivanju nosa i omekšavanju kože.

Author: Urednik