Kolika je lekovitost crnog kumina?

Latinski nigella sativa ili u prevodu crni kumin spada u red bilja čija lekovitost nije do kraja ispitana. Naime, naučno je dokazano da u ovoj biljci ima preko stotinu blagodetnih svojstava koja pozitivno utiču na ljudski organizam, štite ga od brojnih virusa i infekcija i služe kao preventiva od nastanka raznih ozbiljnijih bolesti. Definitivno najpoznatiji proizvod od crnog kumina jeste njegovo ulje koje se danas može kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama, drogerijama, prodavnicama zdrave hrane i slično.

Koliko je ulje crnog kumina delotvorno, govore činjenice za šta se danas sve može koristiti kada je zdravlje u pitanju. U nastavku, nabrojaćemo samo nekoliko njih.

Ulje crnog kumina – odličan saveznik u borbi protiv virusa

Za početak, reći ćemo da se ulje crnog kumina može koristiti u preventivne svrhe, kako bi se zaštitio imunitet, naročito u zimskim mesecima kada smo više izloženi virusnim i raznim respiratornim infekcijama. Tada se preporučuje uzimanje dve kafene kašičice uz obrok u toku dana. S obzirom da se ulje dobija hladnim ceđenjem, ono samo po sebi zadržava sva lekovita svojstva koja pozitivno deluju na imunološki sistem. Nakon određenog perioda upotrebe naš imunitet postaje sve jači i odoleva napadima brojnih virusa i bakterija iz okruženja.

Uspešno se koristi u otklanjanju Heliko bakterije iz organizma

Ulje crnog kumina uspešno eliminiše Heliko bakteriju koja je najčešće prisutna u želucu i koja može da izazove ozbiljnije zdravstvene probleme ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme. Isto tako, trudnicama kao i ženama koje doje se preporučuje upotreba ulja ukoliko imaju ovu bakteriju organizmu a ne mogu da koriste antibiotike.

Daje sjajne rezultate kod lečenja psorijaze

Razna kožna oboljenja poput psorijaze, bolesti koja se javlja u ciklusima, mogu trajati i mesecima i učiniti da se svako oseća nelagodno. Ulja na bazi bilja iz prirode predstavljaju idealan način da se za kratko vreme poboljša stanje kože. Dakle, kao što i sami možete da zaključite, ulje crnog kumina se može primenjivati kako oralno, tako i kao melem za kožu.

Neki istorijski podaci govore da je Kleopatra svojevremeno koristila crni kumin za negu tela, dok su u brojnim grobnicama faraona pronađeni ostaci ovog lekovitog bilja.

Idealno je za osobe sa hipertenzijom

Medicinski je dokazano da ulje crnog kumina utiče na snižavanje visokog pritiska, na poboljšanje cirkulacije kao i na vraćanje holesterola u normalne okvire. Ako ga koristite baš zbog ovog zdravstvenog problema, sigurno da ste već nakon mesec dana primetili neke pozitivne promene kada je vaše zdravlje u pitanju.

Kod problema sa polenskim alergijama

Sezona alergija na polen je uveliko počela. Proleće je vreme kada sve buja i cveta, a zadnjih nekoliko godina sve je više onih koji se žale na ambroziju i njen uticaj na organizam. Suzenje i svrab očiju, curenje nosa, samo su neki od simptoma alergije na polen. Ulje crnog kumina spada u grupu prirodnih antihisatmika, pozitivno deluje na uporan i suv kašalj, kao i na probleme sa astmom i bronhitisom.

Kao što se može zaključiti, reč je o vema jakom antioksidantu koji se može koristiti kako u preventivne svrhe tako i za ublažavanje tegoba.

Author: Urednik