SMATRA SE DAROM OD BOGA: Trputac je sjajna biljka protiv kašlja i plućne astme…

Trputac je sjajna biljka protiv kašlja i plućne astme…

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama.

Dobrobiti:

Bokvica ili trputac je sjajna biljka protiv kašlja i plućne astme. Osim toga, ova zdrava biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit. Bokvica je dobra kod svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza i sl. Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

PROVJERENI RECEPTI:

Za bolje varenje i čir na želucu:

Ovim se sigurno tretira čir na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno zdrava biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sastojci za jednu osobu:

– 300g listova bokvice

– 1kg livadskog meda

Priprema:

Potrebno vrijeme za pripremu ovog recepta je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso. Pomješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savjet:

Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.

Važno:

Može se koristiti za kod: čireva, kašlja i zarastanje rana. Kada su rane u pitanju, preporuka je, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

Primjena:

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru. Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen. Spriječite nastanak čira tako, što ćete ujutru, nastinu, popiti 2dl vode.

Author: Urednik