IMA NEPROCJENJIVU VRIJEDNOST: Melem za lice, zaštita za pluća, čisti krv, pomaže kod otečenih žlijezda i hemoroida…

Bokvica sadrži jedinjenja koja su djelotvorna protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije. Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za pomoć kod otečenih žljezda i hemoroida.

Sebastijan Knajp je isticao da će rana zarasti kao da je “šivena zlatnim koncem”, ako se na nju nanese sok od bokvice. Hildegard je sokom od bokvice liječila otoke nastale nakon uboda škorpija.Ovaj stari narodni lijek u nekim zemljama službeno je odobren za liječenje. Najpoznatija upotreba bokvice je u liječenju kašlja, ali je djelotvorna i kod drugih oboljenja disajnih organa – astme, upale pluća.

Neki naučnici tvrde da bokvica stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list bokvice ili piti čaj.

Sok od bokvice ima jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari.

Sjeme bokvice koristi se za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, i kod upale sluzokože. Dnevno konzumiranje osam grama semena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Od bokvice se prave balzami, ulja, tinkture, sirupi u čajevi. Mlado lišće može se dodavati supama, salatama ili kuvati.

Author: Urednik