Osteoporoza: Suhe šljive mogu pomoći u očuvanju koštane mase, u borbi protiv upale

  • 10 milijuna Amerikanaca u dobi od 50 i više godina ima osteoporozu, ali žene imaju 4 puta veću vjerojatnost da će razviti to stanje.
  • Nova studija pokazuje da žene u postmenopauzi koje konzumiraju suhe šljive imaju smanjeni rizik od gubitka koštane mase povezanog s osteoporozom.
  • Suhe šljive sadrže mnoge hranjive tvari povezane sa zdravljem kostiju, ali potrebno je više istraživanja da bismo razumjeli kako suhe šljive djeluju na ublažavanje gubitka koštane mase.
  • Stručnjaci upozoravaju protiv oslanjanja na konzumaciju suhih šljiva kao lijek za osteoporozu.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pouzdani izvor, gotovo 20% žena u dobi od 50 godina i starijih živi s osteoporozom femura, vrata ili lumbalne kralježnice.

Međutim, dvije nove studije sa Sveučilišta Pennsylvania State otkrile su da svakodnevna konzumacija suhih šljiva može spriječiti gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Nalazi obiju studija temelje se na podacima istih 235 žena u postmenopauzi i objavljeni su na poster sesiji na godišnjem sastanku Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS) u Atlanti, Georgia.

Istraživanje je financirao California Prune Board.

Osteoporoza može pogoditi bilo koga, ali žene su pod najvećim rizikom

Istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) pouzdanog izvora kažu da oko 10 milijuna odraslih Amerikanaca starijih od 50 godina ima osteoporozu, ali žene imaju 4 puta veću vjerojatnost da će razviti to stanje od muškaraca.

Ovaj gubitak koštane mase dijelom je uzrokovan godinama, a dijelom padom razine estrogena, što pridonosi pojačanoj upali koja potiskuje stvaranje kostiju, prema NAMSTrusted Source.

Upala povezana s gubitkom koštane mase

Prva od dvije nove studije proučavala je odnos između stanica zvanih upalni medijatori, koje oslobađaju tvari za smanjenje upale, i različitih mjera zdravlja kostiju, uključujući gustoću i snagu kostiju.

“Naša otkrića pokazuju da su upalni markeri negativno povezani sa zdravljem kostiju u žena u postmenopauzi, što sugerira da bi upala mogla biti važan posrednik za gubitak koštane mase u postmenopauzi i potencijalna meta za prehrambene terapije”, Connie Rogers, PhD, MPH, profesorica i voditeljica Odjel za nutricionističke znanosti na Sveučilištu Georgia, stoji u priopćenju.

Žene koje su jele suhe šljive naspram onih koje nisu

Druga studija, Trusted Source, usporedila je četiri skupine kako bi otkrila kakvu korist može imati jedenje suhih šljiva u sprječavanju gubitka koštane mase.

Postojala je kontrolna grupa koja nije jela suhe šljive, grupa koja je jela 5 do 6 suhih šljiva dnevno, grupa koja je jela 10 do 12 suhih šljiva dnevno i kombinirana grupa – koja se sastojala od žena koje su jele 5 do 6 ili 10 do 12 suhih šljiva dnevno.

“Naše najnovije istraživanje predstavlja najveće ispitivanje, s kohortom od preko 200 žena u postmenopauzi, za istraživanje veze između suhih šljiva i povoljnog zdravlja kostiju”, rekla je za Healthline glavna istraživačica studije, dr. Mary Jane De Souza, FACSM.

‘Uticaj suhih sljiva

“Kroz prethodne manje studije, istraživači su izvijestili o onome što se naziva pozitivnim ‘učinkom suhih šljiva’, otkrivajući da se čini da suhe šljive igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju”, objasnio je De Souza.

Objasnila je da je ovo veće, randomizirano kontrolirano ispitivanje (RCT) provedeno kako bi se potvrdili i ponovili nalazi iz ranijih manjih ispitivanja koja sugeriraju da bi suhe šljive mogle biti “obećavajuća, nefarmakološka nutricionistička intervencija” za očuvanje kostiju i održavanje gustoće i snage kostiju.

Suhe šljive sprječavaju gubitak koštane mase

De Souzini nalazi također pokazuju da je združena grupa žena doživjela mjerljive dobrobiti za kosti.

“Iako nismo bili nužno iznenađeni trenutnim rezultatima s obzirom na prethodne studije koje su također pokazale pozitivne korelacije sa zdravljem kostiju”, rekla je.

“Ova je studija najveća randomizirana kontrolirana studija do sada provedena na tu temu, pa smo bili prilično zadovoljni vidjeti ovu vrstu rezultata među tako značajnom veličinom uzorka.”

Suhe šljive djeluju protuupalno

De Souza je primijetio da suhe šljive sadrže nekoliko vitamina i minerala važnih za kosti, ali je rekao da “nije nužno jasno” što to u suhim šljivama ima povoljan učinak na zdravlje kostiju.

“Suhe šljive su dobre za kosti”, rekao je De Souza. “Također znamo da suhe šljive imaju protuupalni učinak, a posebno smo proučavali taj učinak i uskoro ćemo izvijestiti o tim nalazima.”

“Željni smo nastaviti s ovom vrstom istraživanja vezanog uz zdravlje kostiju, dok također proširujemo istraživanja o utjecaju suhih šljiva na osovinu crijeva i kosti i što istraživanje može otkriti o toj povezanosti”, dodao je De Souza.

Prehrana može igrati ‘značajnu’ ulogu u preokretu bolesti

Emily Feivor, RDN, registrirana dijetetičarka na Long Island Jewish Forest Hillsu u Queensu, dijelu Northwell Healtha u New Yorku, rekla je za Healthline da hrana može biti “značajan dio” za preokret bolesti kod mnogih kroničnih bolesti, uključujući:

  • pretilost
  • dijabetes
  • srčana bolest

“Medicinska nutricionistička terapija koristi se svaki dan kako bi pomogla u poboljšanju stanja uhranjenosti u mnogim od ovih stanja koja se mogu spriječiti”, rekao je Feivor.

“One koji su u predijabetesu ili imaju dijabetes potiče se da ograniče dodane šećere i uključe više složenih ugljikohidrata i vlakana kako bi smanjili A1C [razine šećera u krvi]. Onima kojima je dijagnosticirana bolest srca savjetuje se da prate zasićene masti, povećaju nezasićene masti i vlakna kako bi smanjili kolesterol.”

Suhe šljive osiguravaju vitamin K i kalij

Feivor je ponovio nalaze studije i rekao da suhe šljive osiguravaju hranjive tvari neophodne za održavanje zdravih kostiju.

“U samo četiri suhe šljive dobivamo 23% naše dnevne vrijednosti vitamina K, koji stvara proteine ​​koji pomažu u izgradnji naših kostiju, kao i 6% naših dnevnih potreba za kalijem, koji pomaže u sprječavanju gubitka kalcija iz naših kostiju. ”, rekao je Feivor.

“S obzirom na to da su bogati ovim hranjivim tvarima, mogli bi biti korisni za one kojima je dijagnosticiran gubitak koštane mase.”

Dio uravnotežene prehrane

Prema Feivoru, porcija suhih šljiva također osigurava obje vrste vlakana: topiva i netopiva.

“Svaka porcija suhih šljiva sadrži tri grama, što pomaže u regulaciji razine kolesterola i kretanju hrane kroz naš probavni trakt”, rekla je.

Feivor je naglasio da osim što su izvrstan izvor vlakana, suhe šljive ne sadrže dodani šećer, izvrstan su izvor minerala i “mogu biti zdrav izbor u uravnoteženoj prehrani”.

Međutim, Feivor je upozorila da iako “jaki dokazi” podupiru dobrobiti konzumiranja suhih šljiva na temelju njihovog prehrambenog sastava, ona ih ne bi preporučila kao jedini izvor liječenja bolesti kostiju.

Zakljucak

Nova istraživanja otkrivaju da ženama u postmenopauzi uključivanje suhih šljiva u njihovu svakodnevnu prehranu može spriječiti gubitak koštane mase povezan s osteoporozom.

Stručnjaci kažu da suhe šljive sadrže mnoge hranjive tvari povezane sa zdravljem kostiju, ali da je još uvijek nejasno zašto imaju učinak koji su istraživači uočili.

Također kažu da nije dobra ideja oslanjati se samo na jedenje suhih šljiva kao lijek za bolesti kostiju.

 

izvor: healthline

Author: Urednik