Koliko dugo se meso može čuvati u zamrzivaču? MLJEVENO MESO IMA KRAĆI ROK TRAJANJA NEGO ŠTO MISLIMO

Zamrzivač je nezamjenjiv uređaj u modernim kuhinjama koji nam omogućuje da dugo čuvamo hranu. No koliko dugo možemo čuvati meso u zamrzivaču prije nego što izgubi svježinu i sigurnost za konzumaciju? Danas ćemo pisati malo o tome koliko dugo se različite vrste mesa mogu čuvati u zamrzivaču i dati vam nekoliko korisnih savjeta za dugotrajno i sigurno čuvanje mesa, piše Index.hr

Meso, kao što su pileća prsa, govedina, svinjetina, teletina, perad i drugi tipovi mesa, može se čuvati u zamrzivaču na siguran način ako se pravilno pakira, a to znači u vrećici bez zraka koji dopire do mesa. Također, pakirajte ga odmah nakon što ga donesete iz mesnice i obavezno operite ruke i radnu površinu prije rukovanja mesom.

 

Uklonite višak masnoće i kostiju po potrebi kako biste si olakšali kasnije rukovanje mesom, kad ga odmrznete i pripremate za obrok. Ako je potrebno, narežite meso na porcije koje će vam biti potrebne za jedan obrok za vas ili obitelj, ovisno koliko ima članova.

Najbolje je koristiti vrećice za zamrzavanje otporne na smrzavanje ili vakuumski pakirati meso, a izbjegavajte korištenje običnih plastičnih vrećica jer zrak može prodrijeti kroz njih i uzrokovati oksidaciju, a to nikako ne želite.

Ako koristite vrećice za zamrzavanje, pokušajte što je više moguće izbaciti zrak iz njih prije zatvaranja. Možete koristiti slamku da izvučete višak zraka iz vrećice prije zatvaranja tako da ostavite malu rupu za slamku pa pomoću nje izvučete zrak. Kod vakuumskog pakiranja stroj će automatski ukloniti zrak iz vrećice.

Oznakama na vrećicama označite datum zamrzavanja i vrstu mesa kako biste znali koliko dugo je meso već u zamrzivaču. Inače, ovaj korak s pravilnim upakiravanjem je bitan i zato da meso ne pokupi mirise druge hrane (da, to je moguće iako je temperatura toliko ispod nule).

Vrijeme u zamrzivaču

Evo nekih smjernica o tome koliko dugo možete čuvati meso u zamrzivaču:

  • Svinjetina i janjetina mogu se čuvati u zamrzivaču između 6 i 12 mjeseci.
    Junetina ima dulji rok trajanja i može se čuvati u zamrzivaču između 8 i 12 mjeseci.
    Piletinu možete čuvati u zamrzivaču između 9 i 12 mjeseci.
    Svježa riba i plodovi mora obično se mogu čuvati između 2 i 6 mjeseci.
    Mljeveno meso obično ima kraći rok trajanja i može se čuvati između 3 i 4 mjeseca.

Važno je napomenuti da se ovi rokovi odnose na očuvanje kvalitete mesa i okusa. Meso će i dalje biti sigurno za konzumaciju nakon ovih vremenskih intervala, ali može izgubiti na kvaliteti, okusu i teksturi. Osim toga, uvijek se pridržavajte preporučenih temperatura zamrzavanja (obično ispod -18 °C) i dobro upakirajte meso kako biste spriječili oksidaciju i očuvali svježinu.

Author: Urednik