EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO IZ ISHRANE IZBACITE HLJEB

Mnogima je hljeb omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti bilo koje jelo. Međutim, ova ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

U nastavku pogledajte šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Budući da je hljeb prepun ugljikohidrata, naglim izbacivanjem istih iz prehrane dolazi i do gubitka kilograma. Tačnije, radi se o o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu. Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, u tijelu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Bijeli hljeb je prepun prerađenih ugljikohidrata, a oni u organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne nagle signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se i debljamo. To ipak ne znači da iz prehrane trebate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije iz bijelog hljeba zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Izbacivanjem bijelog hljeba iz prehrane i uvrštavanjem u svakodnevnu prehranu cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

Izvor: novi.ba

Author: Urednik