NOVA NADA ZA DIJABETIČARE: Naučnici na pragu velikog otkrića!

Naučnici su pronašli mogućnost kako da oboljeli od šećerne bolesti žive ponovo normalno, bez potrebe da paze na ishranu ili primaju injekcije insulina.

Odlične vijesti stižu iz svjeta nauke! Stručnjaci su su sve bliže pronalasku lijeka za dijabetes tipa 1. Ako se najnovije otkriće pokaže u praksi, uskoro bismo zauvijek mogli da kažemo zbogom injekcijma insulina.

Stručnjaci sa Harvard univerziteta, u saradnji s drugim institucijama, uključujući i bolnice, zajedničkim radom sproveli su eksperimente na miševima. Ugradnjom specifičnih, izmenjenih ćelija pankreasa u laboratorijske životinje postigli su momentalno lučenje insulina.

Tim eksperata je uspjeo da spreči i to da imuni sistem destruktivno djeluje na ove ćelije i obratno. Tokom šest mjeseci su uspjeli da zaustave napredovanje ove bolesti.

– To je znak da smo korak bliže lijeku za dijabetes tipa 1 – rekao je Danijel Anderson, profesor hemijskog inženjeringa na Univerzitetu u Masačusetsu.

Sljedeći cilj im je da isti efekat postignu primjenom takvog vida liječenja na ljudima oboljelim od ove rasprostranjene bolesti. Dijabetičari sada konačno mogu da se nadaju da će jednom zauvijek prestati sa svakodnevnim injekcijama insulina.

Još krajem 2014. godine, naučnici su otkrili kako da stvore veću količinu ćelija koje proizvode insulin, što je omogućilo dalje napredovanje u istraživanju, na koje se odlućio tim iz Velike Britaniije. Samo u ovoj zemlji, od dijabetesa tipa 1 boluje 400.000 ljudi.

Profesor s Harvarda, Dag Melton, doveo je do prekretnice u istraživanju, u koje se uključio jer je njegovom sinu još kao bebi dijagnostikovan dijabetes tipa 1. Svojim otkrićem liječenja dijabetesa matičnim ćelijama omogućio je veliki korak do konačnog pronalaska.

Kad se insulinske ćelije oblože modifikovanim ćelijama braon morskih algi, koje sadrže alginat, omogućava se njihova lakša implantacija. Ćelije ugrađene u miševe su odmah počele da luče insulin. Bilo je dovoljno 174 dana da se šećer spusti na normalan nivo.

Alginat, odnosno jedna od njegovih 800 modifikacija, blokira nastajanje neželjenih dejstava po organizam i štiti imuni sistem.

Danas, profesor Melton se nada da će uskoro da krene sa kliničkim ispitivanjima na ljudima oboljelim od šećerne bolesti i da će vrlo brzo uspeti da izliječi kako svog sina, tako i milone druge djece koji svakodnevno moraju da se bodu injekcijama insulina.

Izvor: telegraf

Author: Urednik