Čaj od hrastove kore za zeludac

Koliko ste puta prošli pokraj nekog visokog hrasta diveći se njegovoj snazi i ljepoti, uopće ne razmišljajući da to drvo ima vrijedna ljekovita svojstva. To je u narodnoj medicini odavno poznato da  hrastova kora ima široku primjenu..Hrast lužnjak Quercus robur;  Hrast kitnjak Quercus petraea, plod je žir.Tanini i flavonoidi glavne su djelatne tvari,  sprečavaju upalu. Čaj od hrastove kore pomaže kod lakših proljeva i blažih želučanih smetnji, čal od hrastovog lišča je ljekovit.

Sastojci

ČAJ od hrastove kore
1/2 l vode
1 žlica hrastove kore
ČAJ od lišča hrasta
1 šalica vode
1 čajna žlica hrastovog lišča

Priprema

ČAJ od hrastove kore

Priprema:   U 1/2l vode stavite 1  žlicu hrastove kore, te kuhajte 5 do 10 minuta. Čaj piti tijekom dana kao lijek protiv navedenih bolesti unutarnjih i vanjskih, posebno protiv krvarenja., želučanog i crijevnog katara, ujeda zmije i otrovnih insekara.

Čaj od lišča hrasta

Priprema: 1 čajnu žlicu hrastovog  lišča prelijemo 1 šalicom vrele vode i ostavimo 10 minuta. Dnevno se piju 2 šalice kroz  3 tjedna kao izvanredan lijek  kod teških proljeva, krvarenja, naročito unutarnjeg te kod izbacivanja krvi i sluzi.

Oblozi od  hrastove kore stavljaju se na vrat s prednje strane, na mjesto štitnjače, svaki drugi dan i to od jačeg čaja od hrastove kore. poslije  obloga, namaže se masti na bazi kadulje 

Dnevno je potrebno popiti litru hrastovog čaja i u čaj za početak dodati 50 kapi tinkture od imele i nevena.
Čaj ili kapi od koprive, ružmarina, maslačka, imele, majčine dušice ili timijana pomoći će da se štitnjača dovede u ravnotežu.

Hrastovi listovi u vinu 

Priprema: 1 veliku žlicu  samljevenih hrastovih listova prelijemo sa 1 litrom vina i pustimo odstajati 48 sati; grgljanjem liječimo anginu te druge bolesti u grlu i vratu.

Oblozi I koristi se čaj i uvarak hrastove kore  kao lijek za reguliranje štitnjače

Oblozi II koristi se čajna mješavina hrastove kore, kamilice i kadulje, za pranje i stavljanje obloga kod hemeroida, fistula i ispalog čmara.

Kod otečenih nogu

Preporučuje se čajna mješavina koja se sastoji od jednakih dijelova hrastove kore, pelina i poljske preslice. Od te mješavine uzima se jedna čajna žlica za jednu šalicu čaja, koji se pije vrlo lagano čajnom žlicom

„Kava od žira“ I

zreli žir se oguli i samelje u stroju za mljevenje mesa, dpbro se osuši i spremi u kutiju na suho i tamno mjesto. Po potrebi, ali svaki dan  ponovno pržimo na laganoj vatri dok ne dobije  tamnosmeđu boju.Jednu kavenu žličicu  pomješati u  zavreloj vodi   od   šalici   kave  (1 dcl).  Kuha se 10 minuta, potom se procijedi i  doda šečer i mlijeko (par kapi); dnevno se pije 1-2 šalice, kao lijek koji regulira rad štitnjače. 

Inaće kava od žira poboljšava  krvnu sliku, anemiju, koja je posljedica gubitka ili nedovoljnog unosa željeza u organizam,  otklanjanje rahitičnosti kod djeece i adolescenata, smanjuje  kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena poslje četrdesete godine života,  kod žena sa menstrualnim problemima, za vreme trudnoće i dojenja,  kod problema u probavnom sistemu,kod  vanjskih i unutrašnjih hemeroida, u  normalizaviji krvnog pritiska,

Izvor:  poslužila sam  se knjigom Božja biljna ljekarna  i Zdravlje  iz Božje ljekarne

Author: Urednik