Biljke za dobro raspoloženje

Nervoza, anksioznost, napadi panike, neraspoloženje i depresija frekventne su tegobe u modernom društvu. O ovim problemima se sve češće govori, što je odlično, ali stigma i nerazumevanje i dalje postoje. Biljke svojim blagim i bezbednim delovanjem mogu biti od velike pomoći.

U narodnoj medicini matičnjak (Melissa officinalis) važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je, takođe, dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj meri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa. Pored delovanja na nervni sistem, matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naročito ako su psihosomatskog karaktera).

Čaj i tinktura valerijane ili odoljena (Valeriana officinalis) vekovima se upotrebljava kao dobar i efikasan lek za smirenje, protiv napetosti, stresa i nesanice. Ova biljka uspešno je prošla test vremena. Savremena nauka dokazala je njenu efikasnost i, što je veoma važno, bezbednost korišćenja ove biljke u borbi protiv anksioznosti – bolesti vremena u kom živimo. Neobični miris valerijane, koji se mnogimane dopada, potiče od etarskog ulja koje sadrži monoterpene (uglavnom borneol) i seskviterpene. Pored etarskog ulja valerijana sadrži i iridoidna jedinjenja (valopterijate). Ispitivanjem ovih aktivnih supstanci došlo se do zaključka da, kada su uzeta pojedinačno, imaju deleko manji efekat nego kada se uzmu u kombinaciji u kojoj se nalaze u biljci. Dakle, uvek je bolje upotrebiti čaj ili tinkturu valerijane. Valerijana se preporučuje i onima koji pate od visokog pritiska, ali samo onog koji je izazvan psihogenim uzrocima, narodnim jezikom rečeno, od nerviranja.

Industrijska konoplja (Canabis sativa), ima izuzetno složen sastav: sadrži čak 400 supstanci od kojih je 80 jedinstveno za ovu biljku i to su kanabinoidi: CBD (kanabidol) I CBN (kanbinol) su lekoviti, ali nemaju psihoaktivno dejstvo. Najmanje poznat je kanabigerol CBG iz koga nastaju svi ostali kanabinoidi pa ima smisla tvrdnja da je kanabigerol koristan za zdravlje. Zahvaljujući visokom sadržaju CBD-a i CBN-a deluje protivupalno, štiti nerve i korisna je za ljude koji pate od anksioznosti. 

Tinktura valerijane

50g suvog rizoma valerijane (Valeriana officinalis) stavite u čistu suvu teglu i prelijte sa 300ml 70% alkohola ili jake rakije. Zatvorite teglu i dobro promućkajte. Čuvajte na tamnom i prohladnom mestu dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon tog perioda pažljivo odlijte tečnost iz tegle, ostavite da se slegne pa procedite kroz čistu gazu. Čuvajte u dobro zatvorenoj flašici od tamnog stakla. Kod nervoze pijte po dvadeset kapi 3 puta na dan pola sata pre jela. Potrebno je piti tinkturu barem sedam dana u kontinuitetu da bi se osetio potpuni efekat.

 

Čajna mešavina protiv anksioznosti:

50g lista i cveta konoplje (Cannabis sativa)

50g korena odoljena (Valeriana offinalis)

100g lista matičnjaka (Melissa officinalis)

 

Sve biljke pomešajte pa punu supenu kašiku smeše prelijte šoljom (250ml) ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Nakon tog vremena procedite i popijte u manjim gutljajima. Dnevno se piju tri šolje čaja.

 

Čajna mešavina za dobro raspoloženje

50 grama kantariona (Hypericum perforatum)

50 grama matičnjaka (Melissa officinalis)

20 grama slatkog korena (Glycyrhiza glabra)

 

Sve dobro izmešati. 7 supenih kašika ove smeše preliti sa litrom ključale vode promešati, poklopiti i ostaviti 1 sat. Procediti i piti u toku dana.

 

Momčilo Antonijević

Author: Urednik