SLATKA PAPRAT: Provjereni narodni lijek za mnoge bolesti

SLATKA PAPRAT: Provjereni narodni lijek za mnoge bolesti

Slatka paprat (oslad, lat. Polypodium vulgare) nije samo beskorisni korov kako većina misli, već ljekovita biljka koja je u tradicionalnoj medicini odavno potvrdila djelotvornost, pišu Novosti.

Posebno je cijenjena kod stanovnika Alpa. Ljekoviti su svi dijelovi ove biljke, korijen i izdanak se sakupljaju u proljeće i ranu jesen, a cijela biljka tokom cvijetanja od juna do septembra.

Stabljike na kojima je paprat se suše u hladovini, na promaji da bi biljka ostala zelena. Od ljekovitih sastojaka ima eteričnih ulja, glicirhin, masne materije, tanin, skrob, smolu, šećer, velike količine sluzi i saponine koji joj daju slatki ukus.

Listovi su kožasti i perasti, sa duboko urezanim režnjevima koji se prema vrhu skraćuju.

Slatka paprat je veoma je rasprostranjena. Raste u gotovo svim šumama Evrope grupisana na vlažnim i senovitim mjestima gdje je kvalitetna zemlja, ali i na mahovinom obraslim brdovitim mjestima, polutrulim panjevima i kamenitim obroncima.

Koren je čvornovat, debeo, mesnat, u početku slatkastog ukusa, dok kasnije postaje opor i gorak. Raste na površini zemlje kao puzavica, u dužinu do metar. Sakupljen zajedno sa izdankom, prvo se očisti, a zatim suši na umjerenoj temperaturi. Da bi u liječenju ispoljila puno dejstvo, biljka bi trebalo da bude stara najmanje četiri godine. Da bi se sačuvala na duži rok, usitnjena se pakuje u tamne staklene tegle i dobro zatvori.

Slatka paprat se u vidu čaja koristi za liječenje prehlade, kašlja, promuklosti, alergija, duševnih bolesti. Pospješuje apetit, kao i izlučivanje žuči i urina. Poklonici narodne medicine je preporučuju i za liječenje pluća, početnog oblika tuberkuloze, otečene slezene, tegoba u žučnoj kesi, bolesti jetre, želuca i bubrega. Melem je za rane i ispucalu kožu.

Veoma je uvažavaju i kao lijek protiv reume, za šta se najčešće preporučuje kupka.

Narodni recepti

Alergije
Ovaj čaj od slatke paprati pomaže kod svih vrste alergija, tvrde travari. Sprema se tako što kašiku isjeckane slatke paprati prokuvate u 200 mililitara vode, ostavite da se malo prohladi, procijedite i po želji zasladite medom. Da bi došlo do poboljšanja, pije se najmanje dvije nedjelje tri puta dnevno.

Univerzalni tonik
Ne kuva se, već se puna kašika usitnjenog korijena potopi u 500 ml vode i ostavi da odstoji osam časova. Potom se procedi i tečnost ostavi, a procijeđeni ostatak opet popari sa vrelom vodom. Ostavi da odstoji jedan sat, ponovo procijedi i pomiješa sa tečnošću iz prvog cijeđenja. Ova čajna mješavina se pije polako tokom dana, u malim gutljajima.

Kupka za reumu
Dvije šake svežih listova paprati se potope u kadu sa vodom, pa lezite ako reumu imate u cijelom tijelu. Nakon boravka u kupki od 20-ak minuta, potrebno je mirovanje u krevetu. Prije nego što legnete, na čaršav stavite suve listove paprati koji i tako pomažu kod reume i bolova u kičmi.
Da bi biljka djelovala efikasno, mora češće da se mijenja. Ukoliko imate reumatske probleme na rukama i nogama, kupku možete da napravite u manjoj kadici i potopite određeni dio tijela.

NAPOMENA: Trudnicama se čaj od slatke paprati ne preporučuje jer može da izazove pobačaj.

Author: Urednik