Ovo je možda najmoćnija biljka za zdravlje: EVO KAKO SE KORISTI I ČEMU POMAŽE

Ašvaganda je jedna od najmoćnijih biljaka za zdravlje, a dokazano je i njeno adaptogeno djelovanje, što znači da uravnotežuje organizam na razne načine, a nema štetno dejstvo. Pored toga, u našim zdravim hranama se može kupiti.

Ova biljka, porijeklom iz Indije, na tom području se hiljadama godina koristi kao tonik za podmlađivanje organizma i kao afrodizijak, a u zapadnom svijetu je dobila na značaju tek relativno nedavno.

Ašvaganda je jedna od najmoćnijih ljekovitih biljaka, a u tradicionalnoj medicini najčešće se propisuje za jačanje imunog sistema poslije bolesti. Još jedno važno svojstvo koje joj se pripisuje je pomoć kod nesanice.

Ljekovita svojstva
Ašvaganda sadrži mnoga ljekovita jedinjenja, uključujući laktone, alkaloide, holin, masne kiseline i aminokiseline, i može pomoći kod stresa, umora, nedostatka energije i poteškoća u koncentraciji.

Ljekari su godinama proučavali ašvagandu, a postoji više od 200 istraživanja o njenim ljekovitim efektima.

U čemu sve može pomoći:

štiti imuni sistem
protiv stresa
poboljšava učenje, pamćenje i vrijeme reakcije

smanjuje anksioznost i depresiju
pomaže u borbi protiv degenerativnih bolesti moždanih ćelija
stabilizuje nivo šećera u krvi
snižava holesterol
pojačava seksualnu moć i pomaže kod impotencije

pomaže u zarastanju rana
pomaže protiv zatvora i štiti želudac i crijeva od bolesti
pomaže u borbi protiv dijabetesa
pomaže kod nesanice i hroničnog umora
koristiti za detoksikaciju tijela

pomaže u liječenju astme i bronhitisa

Ašvaganda je veoma moćan antioksidans koji uništava slobodne radikale koji su odgovorni za mnoga stanja i bolesti i proces starenja. U ajurvedi (tradicionalnoj indijskoj medicini) postoje određene biljke sa adaptogenim prednostima, a ashvagandha je jedna od njih.

Šta su adaptogeni?
Adaptogeni su prirodne supstance koje pomažu tijelu da se lakše nosi sa fizičkim, hemijskim i biološkim stresorima. Oni su zapravo prirodni regulatori metabolizma i stvaraju ravnotežu u tijelu.

Ashvagandha može pomoći i štitnoj žljezdi – upravo zato što je adaptogen, ašvaganda pozitivno utiče na lučenje tiroidnih hormona u oba smjera. Ako štitna žljezda proizvodi previše hormona, Ashvagandha ometa njihovo formiranje. Ako proizvodi premalo hormona, ašvaganda stimuliše njihovu proizvodnju.

Antikancerogena svojstva
Ajurvedski ljekari u Indiji je koriste za prevenciju i liječenje raka, a njena antikancerogena svojstva potvrđena su kliničkim istraživanjima. Jedna studija iz 2000. godine istakla je efekat na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sistem.

Autori navode da je ašvaganda efikasna u različitim uslovima kao što su:

artritis i drugi poremećaji mišićnog sistema,
bolesti nervnog sistema
visokog pritiska

Kako se dozira?
Obično se konzumira u obliku kapsula, a preporučena doza je od 600 do 1.000 mg dva puta dnevno. Za osobe koje pate od nesanice i anksioznosti, ovu biljku u prahu preporučuje se da se prije spavanja umiješa u šolju toplog mlijeka.

Ko ne bi trebalo da je koristi?
Ašvaganda se ne preporučuje trudnicama. Iako nema dokaza da je štetna, njen uticaj na fetus nije dovoljno istražen. Generalno, prije početka upotrebe treba konsultovati ljekara. Također se ne preporučuje onima koji koriste kortikosteroide ili lijekove za štitnu žlezdu, prenosi ordinacija.hr.

Author: Urednik