Naučnici su potvrdili da se dan prije srčanog udara obično javljaju ovi simptomi

Novo istraživanje otkriva da 50 posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan prije srčanog udara. Prema naučnicima iz Smidt Heart Instituta u Centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osjećaju bol u prsima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu Lancet Digital Health. Ostali, rjeđi znakovi upozorenja koje su osjetila oba spola uključuju napadaje i abnormalno znojenje.

“Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti”, izjavio je glavni autor studije Summet Chung.

Za istraživanje su korišteni podaci iz dvije studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente u dobi od 18 do 65 godina. Istraživači su također promatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživjeli srčani zastoj.

“Pacijenti koji primijete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć prije nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću vjerojatnost da će preživjeti”, poručili su naučnici. prenosi n1

Author: Urednik