Imate kamenac, hipotireozu ili giht: Ovo povrće nikako ne biste trebali jesti

Za sada još neidentificirana tvar u paradajzu i proizvodima na bazi ovog povrća može izazvati žgaravicu ili potaknuti gastroezofagealni refluks.

Jeste li znali da kod nekih zdravstvenih stanja pojedine, inače zdrave namirnice, mogu pogoršati situaciju i još više naštetiti organizmu.

Ako niste, pročitajte u kojim biste slučajevima trebali smanjiti ili izbjegavati konzumiranje, primjera radi, paradajza, špinata i šparoga.

Paradajz potiče žgaravicu

Za sada još neidentificirana tvar u paradajzu i proizvodima na bazi ovog povrća može izazvati žgaravicu ili potaknuti gastroezofagealni refluks. Stoga bi oni koji inače pate od tog problema trebali na dvije ili tri sedmice izbaciti paradajz iz prehrane kako bi provjerili hoće li im se stanje poboljšati.

Lijekovi za razrjeđivanje krvi i zeleno povrće

Uzimate li lijekove za razrjeđivanje krvi, poput Varfarina, vrlo je važno održavati konstantan nivo vitamina K u krvi. Naime, naglo povećanje nivoa tog vitamina u krvi može smanjiti učinak lijeka. To znači da je važno biti pažljiv kada je riječ o unosu povrća u organizam, jer je povrće naš glavni izvor tog vitamina.

Nastojte svaki dan konzumirati otprilike jednaku količinu povrća (a ne da je naglo smanjujete ili povećavate), a ako ste ljubitelj onog koje je naročito bogato vitaminom K, poput kelja, blitve, špinata, kovrdžave zelene salate i repe, držite se mjere od pola šoljice dnevno i nastojte je pojesti uvijek u isto vrijeme.

Špinat i kamenac u bubregu

Jedna od pet osoba, koje pate od kalcij-oksalatnih bubrežnih kamenaca (što je najčešća vrsta kamenca u bubregu) ima visok nivo oksalata u mokraći. Stoga, ako imate ili ste imali bubrežne kamence, smanjite unos namirnica koje obiluju oksalatima kao što su rabarbara, špinat i cvekla.

Artičoke, avokado i rotkvice

Konzumiranje povrća, kao što su artichoke, može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji su osjetljivi na alergene ambrozije. S druge strane, osobe koje su osjetljive na lateks mogu imati alergijsku reakciju na avokado. Mnogi koji su osjetljivi na aspirin mogu imati alergijsku reakciju na rotkvicu koja sadrži salicilate – tvari slične aktivnoj tvari prisutnoj u aspirinu.

Imate giht, polako sa šparogama

Bolujete li od gihta pripazite na unos šparoga. Naime, one sadrže purine – tvari koje potiču prekomjerno lučenje mokraćne kiseline, a ona izaziva vrlo bolne napade gihta.

Višak kilograma i patlidžani

Budite oprezni s konzumiranjem jela od patlidžana. Naime, spužvasta tekstura tog povrća upija masnoću. Tako, primjera radi, prženi patlidžan upije čak četiri puta više masnoće nego prženi krompir. Želite li zadržati unos kalorija pod kontrolom, namirnice pecite u rerni, kuhajte u vodi ili na pari ili pecite na žaru. Ako dinstate patlidžan, upotrijebite neprijanjajuću tavu tako da možete staviti samo kap ulja.

Hipotireoza i repa

Repa sadrži dvije goitrogene tvari, progoitrin i glukonasturtin, koje mogu utjecati na sposobnost štitnjače da luči hormone,piše Faktor.

Te tvari ne predstavljaju nikakav rizik za zdrave ljude koji konzumiraju umjerene količine repe, no osobe s hipotireozom trebale bi pripaziti na unos tog povrća te ga pripremati kuhanjem jer se pokazalo da ovakav način pripreme jela deaktivira goitrogene tvari.

Author: Urednik