BOLESTI KOJE DOBIJAMO SAMO ZBOG LIJENOSTI

Živimo u vremenu u kome su nam poslovi sve više vezani za stolicu, nakon čega se osjećamo umorno.

Zbog neaktivnosti sve progresivnije ulazimo u probleme koji mogu da nas koštaju zdravlja. Nesvjesno postajemo kandidati za ljekare, ali čak i njih izbjegavamo.

Vrlo često probleme nastale zbog neaktivnosti mogu da nam riješe tretmani fizikalne terapije. Fizikalna terapija liječi ili makar sanira sportske povrede, ali su i oni koji su neaktivni, potencijalni kandidati za nju. Govorimo o bolestima koje mogu nastati kao posljedica neaktivnosti. Makar o onim bolestima vezanim za mišiće, tetive i kosti

Spondiloza

Kao rezultat degeneracije u kičmi zbog neaktivnosti, može se javiti problem zvan spondiloza. Takozvano “trošenje” kičmenog stuba zbog neprestanog sjedenja u neprirodnom položaju. Rad za kompjuterom česti je uzrok trošenja kičme uz pršljenove.

Zbog nepravilne pozicije kičme nastaje bolest novog doba. Bolovi se javljaju u vratu, ramenu i ruci, a često se dešava problem trnjenja ruke. Za razliku od ove, takozvane cervikalne spondiloze, postoji i lumbalna spondiloza, koja nastaje kao posljedica naprezanja i oštećenja pršljenova donjeg dijela kičme.

Bolovi su nekada dosadni i nepodnošljivi, a rješenja su u akupunkturi, masaži ili fizikalnoj terapiji.

Smrznuto rame

Ukočeno ili smrznuto rame nastaje kao posljedica neaktivnosti, ali njegove stvarne uzroke gotovo da i ne možemo objasniti. Kao neposredna posljedica neaktivnosti nastaju dijabetes, poremaćaji rada žlijezda i sl.

Smrznuto rame događa se kao jedan od propratnih simptoma, a simptomi su najčešće bol u ramenu i u stanju mirovanja i u stanju pomjeranja ramena. Iako nije potvrđeno da je neaktivnsot glavni uzrok ovog poremećaja, ipak bi trebalo da svoj organizam aktivirate, makar biciklom, bazenom ili trčanjem. U tom slučaju rizik od bolesti dosta se smanjuje.

Teniski lakat

Veoma često je ovo oštećenje poznato kao Laterlani epikodilitis kada su u pitanju stručnjaci. Međutim, teniski lakat je kolokvijalni naziv za oštećenje koje nastaje uslijed nezgodnog i stalnog opterećenja mišića.

Iako se javlja kod ljudi koji ne igraju tenis, ovo mu je ustaljen naziv, Međutim, veoma često ovo je bolni sindrom koji zahvata mišiće smještene oko lakta, a može biti posljedica kucanja na tastaturi i stalnog pritiska na lakat.

Ova bolest se može liječiti fizikalnom terapijom, a zbog povremenog trnjenja, nekada se dešava de ne može da se identifikuje da i je u pitanju spondiloza. Obavezno se, ukoliko primijetite ove simptome, javite ljekaru.

Bol u krstima

Od stalnog sjedenja, gotovo se uvijek dešava da dođe do bola u krstima. Ne savjetuje se uzaludno da je kada god je moguće, bolje stajati ili ležati nego sjediti. Stalno sjedenje može napraviti veliki pritisak na lumbalni dio kičme, pa se kao glavna posljedica javlja bol u krstima.

To može uzrokovati mnoge druge probleme, pa preporučujemo masažu kao metod uklanjanja bola u krstima. Redovno se pregledajte, jer postoji opcija da zbog zanemarenog zdravlja uđete u nerešive probleme, kakvi mogu biti diskus hernija u lumbalnom ili vratnom dijelu kičme,piše Aura.

Aktivirajte se, možete da spasite cijelo tijelo! Umor i činjenica da posao zahtjeva sjedenje nisu izgovor da nakon radnog vremena ne trenirate, ili makar pošetate!

Author: Urednik