Ovo je najgora hrana ako imate visok pritisak

Ako već imate visok krvni pritisak ili mislite da ste u riziku od nastanka ovog stanja, postoji pet namirnica koje bi hitno trebalo da izbacite iz ishrane.

Doktori decenijama unazad upozoravaju na unos soli, i svima je jasno da ne treba pretjerano soliti hranu, ali pravi neprijatelj je skrivena so koja se nalazi u mnogim namirnicama. Ove su najgore!

Možete da spustite slanik za stolom i kažete “neću pretjerati”, ali ne možete iz ove hrane da izvučete so koja se unutra već nalazi, ponekad u šokantno velikim količinama!

Kupovni hljeb i pecivo

Posebno ako je produžene svježine, hljeb može da sadrži ogromne količine dodate soli. Zbog toga bi ga trebalo izbjegavati, ili naučite da mijesite domaći hljeb gdje ćete kontrolisati unos natrijuma.

Pica

Pored tijesta za koje ne znate koliko soli sadrži, dalji krivci su gotovi paradajz sos pun soli, sirevi i suhomesnati proizvodi koji se koriste kao nadjev. Suhomesnate prerađevine su prepune soli koja im daje ukus i spriječava njihovo kvarenje, ali u organizmu prave pakao kada je so u pitanju! Sendviči i brza hrana.

Opet, ako su kupovni. Ako ste ih pravili sami, koliko-toliko možete kontrolisati unos natrijuma. Ali ako ste ih kupili, ko zna koliko soli sadrže!

“Trebalo bi da počnete da kuhate više ako strahujete od krvnog pritiska, jer najveći dio soli u našoj ishrani dolazi od kupovne hrane”, savjetuje dijetetičarka Ilana Mulstajn.

Suhomesnati proizvodi

Već smo ih pomenuli u okviru pice, ali mnogi ih stavljaju na sendviče, ili ih jedu kao brzu užinu – samo otvore frižider i uzmu par listova šunke, kulena, ili režanj slanine. Nutricionisti se užasavaju ovih slanih namirnica prepunih masnoće i aditiva, pa ako baš ne možete da odustanete od njih, birajte neusoljene, svježije prerađevine.

Supe

Gotove supe su katastrofa ako želite da držite pritisak pod kontrolom. U kesici kojoj “samo dodate vodu” i prokuhate nalaze se šokantne količine natrijuma. Čak i ako pojedete samo pola preporučene porcije, unijet ćete više od polovine dnevne granice soli, piše Cafe.

Author: Urednik