JEDNU KRVNU GRUPU KOMARCI NAJVIŠE VOLE: Sad znamo zašto ste im na meti! Ova krvna grupa ih najviše privlači

Za one koje izgrizu do suza, najčešće kažemo kako imaju slatku krv. Mnogo je mitova zašto komarci jedne grizu više, a od drugih bježe kao vrag od tamjana.

Postoji čak i teorija ako se najedete banana da vam se neće približavati niti na kilometar.

Nauka nudi odgovore čak i na ovo pitanje. Komarci doista biraju koga bi radije ugrizli, a evo popisa tko im je najdraža hrana na jelovniku.

1. Osobe krvne grupe nula

Ljudi koji imaju krvnu grupu 0 komarcima su prava poslastica. Na uzorku od 64 osoba to su dokazali znanstvenici Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u.

2. Trudnice

Kada su žene trudne njihovo tijelo proizvodi znatno više topline, što posebno privlači komarce. U jednom od brojnih istraživanja o načinu na koji se prenosi malarija, liječnici su otkrili kako trudnice komarce privlače čak dva puta više no žene koje nisu trudne.

3. Alko.hol

Znanstvenici su dali 11-torici muškaraca da popiju 3,5 decilitra piva. Samo jedan među njima nije popio niti kap alko hola. Potom su mjerili udio alkohola u znoju i broj ugriza komaraca. Ovo zanimljivo i maleno istraživanje urodilo je zaključkom kako komarci, osim što im se sviđa piti krv, uživaju i u ispijanju alk.ohola u njoj. Istraživanje je provelo Američko udruženje za kontrolu komaraca.

4. Smrad

Znoj i neugodan smrad tijela komarcima je isto što i biku crvena krpa toreadora. Znanstvenici su evidentirali kako pojedina ljudska tijela izlučuju mirise koji komarce privlače, ali i one mirise koji ih odbijaju. Nastojali su izolirati repelente, međutim, za sada još nije poznato koji ih točno tjelesni mirisi odbijaju. Znoj i smrad ih, definitvno, privlače.

5. Kožni mikrobi

Na našoj koži žive bakterije koje emitiraju mirise, koji komarce pozivaju na ugriz ili odbijaju. Nije poznato koje bakterije izlučuju supstance što privlače komarce, međutim, evidentirano je kako su pojedine osobe, koje su imale određene bakterijske alergije, bile odbojne malim krvopijama.

6. Ugljični dioksid

Osobe krupnije građe i trudnice, koje izdišu više ugljičnog dioksida, komarcima su laka meta. Ugljični monoksid koji izdišemo komarcima služi kao orjentir u prostoru, a ukoliko njega nema, onda se oslanjaju na toplinu koju naša tijela otpuštaju i ostale faktore o kojima je u gornjim tačkama bilo govora.

7. Vježbanje

Trčanje uz nasip rijeke ili kroz šumu zasigurno će rezultirati ugrizima komaraca. Naime, kada vježbamo izlučujemo laktičnu kiselinu, koja je pravi mamac za njih. Kiselina se izlučuje kroz kožu, prilikom pojačanog znojenja.

Author: Urednik