Štapići za uši stvaraju lažan osjećaj čistoće, dvije metode mnogo bezbjednije

Pored štapića za uši, ljekari su vidjeli da pacijenti koriste ukosnice, pincete, olovke, pa čak i slamčice za čišćenje ušiju.

Nijedna od ovih metoda nije efikasna, a posebno štapići za uši, koji čine više štete nego koristi. Oni pružaju osjećaj zadovoljstva i čistoće, ali zapravo je to lažan osjećaj.

Postoje neke metode čišćenja koje bi trebali da izbjegavate: Razni predmeti: mnogi ljudi koriste kapice od olovaka, ključeve i igle za čišćenje ušiju. Međutim, svi ti predmeti mogu da se zaglave u ušima i uzrokuju ozbiljnu štetu, poput oštećenja bubne opne.

Štapići s vatom mogu na različite načine da budu štetni za vaše unutrašnje uvo. Donosimo načine kako ih zamijeniti u svakodnevnoj rutini.

1. Prouzrokuju povrede: Možda zvuči nevjerojatno, ali štapići od vate mogu da oštete vaše srednje uho, tačnije, uzrok su pucanja bubne opne. Prema studiji koja se bavila povredama uha izazvanim štapićem, oko 73% njih je povezano sa čišćenjem uva. To je veliki procenat ako se uzme u obzir da se istraživanje sprovodilo od 1990. do 2010. godine i da je proučavano više od 263.000 djece.

2. Oni guraju ušni vosak dublje u uvo: Jedno od najkorisnijih svojstava ušnog voska je hvatanje i zaustavljanje rasta bakterija koje ulaze u naše uši. Djeluje poput sigurnosne mreže koja sprečava bakterije da izazovu ozbiljne štete. Međutim, kada koristimo štapiće s vatom, guramo ušni vosak i bakterije dublje unutra, podstičemo ove bakterije da nam naškode. U ovom slučaju vrlo je moguće dobiti infekciju uha. Pored hvatanja i uklanjanja bakterija, kao što smo već spomenuli, ušni vosak takođe sprečava druge stvari, poput buba i prljavštine, da uđu u naše uši. Programirano je da se sama ukloni iz uha kad god se bavimo tom aktivnošću. U stvari se gura u spoljašnji ušni kanal, gde ga ispire običan tuš.

Šta da radite ako vam štapići za uši izazivaju bol: Ako bol u početku nije jak i osjećate da je podnošljiv, možete pokušati da uzmete lijekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta i vidite kako ide. Međutim, ako bol potraje i kasnije bude praćen ili prigušenim sluhom ili zujanjem u ušima, trebalo bi da pozovete svog ljekara. Ovo može biti ozbiljnija povreda uha koja zahtjeva stručnu pažnju i savjet.

Kako bezbjedno očistiti uši: Ove dvije metode su dokazano najefikasnije i najbezbjednije za upotrebu kod kuće:

Koristite kapi za uši: To mogu biti bebi ulje, mineralno ulje ili glicerin koje pažljivo ukapate u uvo. Svi oni će uspjeti da omekšaju ušnu mast. Dva dana kasnije, možete koristiti špric da kapnete malo tople vode u uho i nagnite glavu da voda izađe. Zatim ćete morati da očistite spoljašnji dio uha čistim peškirom.

Author: Urednik