GRICKATE LI OVE SJEMENKE? Trebali biste, štite vas od ovih smrtonosnih bolesti

Sjemenke bundeve sadrže iznimno puno kvalitenih sastojaka koji su potrebni našem organizmu, poput magnezija, kalcija, kalija,željeza, cinka i vitamina K. Obiluju i proteinima, vlaknima, manganom i fosforom. Donosimo razloge zbog kojih biste ih češće trebali konzumirati.

Borci protiv raka

Istraživanje njemačkih znanstvenika otkrilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 posto manji rizik od nastanka raka dojke. Do istog zaključka su došli i španjolski znanstvenici u drugoj studiji. Oni su utvrdili da sjemenke bundeve sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv ćelija raka različitih vrsta i imaju antiupalno djelovanje.

Ublažavaju simptome menopauze

Ženama mogu pomoći da poboljšaju raspoloženje ili ublaže simptome menopauze. Sjemenke bundeve reguliraju napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promijena raspoloženja.

Snižavaju kolesterol

Istraživanja su pokazala da mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola za 13 posto, a razinu ukupnog kolesterola za 10 posto. Osim toga, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sustava, moždanog i srčanog udara te reguliraju krvni tlak.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama, a znanstvenici su utvrdili i da su učinkovite pri reguliranju razine šećera u krvi. Dijabetičarima se preporučuje svakodnevno konzumiranje.

Pomažu pri mršavljenju

S obzirom da su izuzetno bogate vlaknima i proteinima, dugo će vas držati sitima. Samo 30 grama sjemenki bundeve sadrži oko 5 grama proteina, ali i oko 285 kalorija po šalici, pa ih konzumirajte umjereno.

Borci protiv depresije

Smanjuju simptome depresije, razinu stresa i anksioznosti.

Ublažavaju simptome artritisa
Znanstvenici su utvrdili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Samo 30 grama sjemenki dnevno, dovoljno je da olakša simptome.

Sprječavaju nastanak osteoporoze

Odličan su izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo četvrtina šalice sjemenki bundeve sadrži čak 17 posto preporučene dnevne doze cinka.

( LijekizPrirode.com )

Author: Urednik