ČUVENA KARMELIĆANSKA VODICA: Srednjovjekovni eliksir lijek za tijelo, um i duh

Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu.

Jeste li čuli za karmelićansku vodu?

Riječ je o jednom od najpoznatijih srednjovjekovnih eliksira kojem se pripisuje niz blagotvornih, gotovo čudotvornih svojstava.

Navodno postoje zapisi o ljudima koji su zahvaljujući redovnoj konzumaciji ovog eliksira doživjeli preko sto godina. Govorilo se da zimi grije a ljeti hladi i osvježava i dušu i srce.

Za šta se koristi Karmelićanska vodica?

Karmelićanska vodica se koristi kao lijek za liječenje depresije, lupanje srca, migrene, ublažavanje menstrualnih bolova, napetosti, razdraženosti, straha i treme, slabo pamćenje, zamor, nesvjesticu i noćnoo gušenje, a pošto ima prijatan, osvježavajući miris, može da se koristi i kao parfem.

Kako je nastala karmelićanska vodica?

Nazivao se “Eau de Melisse des Carmes Boyer”, a ime duguje sestrama karmelićankama iz samostana u Parizu, gdje je izmišljen davne 1611. godine i glavnom sastojku matičnjaku (Melissa officinalis).

Biljka matičnjak je jedna od najčešće korištenih biljaka na području Europe i Mediterana. Od lista matičnjaka se priprema aromatični čaj, alkoholna tinktura odnosno rakija s matičnjakom, a može se koristiti i kao začin u pripremi salata, umaka, juha i drugih jela.

Šta se sve nalazi u ovoj vodici?

Recept je ostao tajna, ali tokom godina se saznalo da osim matičnjaka sadrži još i limun, anđeliku, korijander, muškatni oraščić, cimet, majčinu dušicu, ruzmarin, lavandu, žalfiju, kamilicu, anis, karanfilić, sandalovinu…

Kako se tačna razmjera nije mogla sa sigurnošću odrediti, proširio se pojednostavljeni recept koji se naveliko koristio i koji vam ovdje predstavljamo.

Karmelićanska vodica

Potrebni sastojci i priprema:

  • 1 litar 30-procentnog alkohola
  • 165 grama sušenih cvijetnih vrhova matičnjaka
  • 40 grama neprskane limunove kore
  • 5 grama korjena anđelike

Ostavite na hladnom i tamnom mjestu dvije nedjelje, nakon toga dodajte još:

  • 65 grama korijandera
  • 12,5 grama oraščića
  • 12,5 grama cimeta
  • 1,5 gram karanfilića

Ostavite da odstoji još nedjelju dana, a potom kroz sitnu cjedaljku procijedite u tamnu bocu.

Upotreba:

Pijte jednu do dvije kašičice svakog jutra, razblaženo u čaši vode.

Author: Urednik