ČAJ OD CRNOG BIBERA JE LIJEK NAD LIJEKOVIMA: Ublažava kašalj, snižava holesterol, a pomaže i kod reume i zatvora

Crni biber ima nevjerojatno ljekovito djelovanje, ima antibakterijska, antioksidativna i protuupalna svojstva, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Sušene sjemenke i zrna bibera mogu efikasno pomoći u liječenju dispepsije (poremećaja probave), zatvora, ali i dijareje, urinarnih infekcija, čireva, artritisa, reume, zubobolje i glavobolje. Zanimljivo je da može pomoći i kod oporavka maternice nakon porođaja. Crni biber je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da regulira razinu šećera u krvi. Djelotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a prevenira kognitivne probleme i pojavu demencije i Alzheimerove bolesti.

Biber se od davnina koristi zbog svog pikantnog okusa kao jedan od omiljenih začina, ali i kao efikasan prirodni lijek za razna stanja. Ima odlična antioksidativna, antibakterijska i protuupalna svojstva. Njegov najpoznatiji sastojak je piperin koji okusu bibera daje pikantnu aromu, ali je također i supstanca koja je odgovorna za najveći broj ljekovitih djelovanja.

Kao začin, biber ne samo da daje autentičnu aromu već i čisti dišne puteve, a također je i prirodni dijetetski izvor vitamina C, K i mangana. Čaj od crnog bibera i pored brojnih korisnih svojstava ne bi trebale piti trudnice i dojilje.

Kod kojih stanja može pomoći crni biber

I sušene sjemenke i zrna bibera mogu efikasno pomoći u liječenju dispepsije (poremećaja probave), zatvora, ali i dijareje, urinarnih infekcija, čireva, artritisa, reume, zubobolje i glavobolje. Zanimljivo je da može pomoći i kod oporavka maternice nakon porođaja.

Crni biber je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da regulira razinu šećera u krvi. Djelotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a prevenira kognitivne probleme i pojavu demencije i Alzheimerove bolesti.

Crni biber pojačava apsorbiranje korisnih biljnih komponenti iz drugih ljekovitih biljaka, a najbolji primer je kurkumin. Udruženi, kurkuma i biber daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja kolesterola, ali i prevencije depresije.

Čaj od kurkume i bibera za mršavljenje, ubrzanje metabolizma i izbacivanje viška tekućine

Sastojci:

Mljeveni biber (1/4 kašičice)
voda (2 šalice)
kurkuma (pola kašičice)
limunov sok (1 kašičice)
med (2 kašičice)

Priprema:

Ulijte vodu u lonac i dodajte kurkumu i biber. Dobro promiješajte i kuhajte 10 minuta.

Procijedite i ulijte u staklene šalice. Na kraju dodajte u svaku šalicu med i limunov sok.

Pijte po jednu šalicu ujutro i navečer.

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od hemofilije, kao ni dijabetičarima.

Crni biber i med kao pomoć kod produktivnog kašlja

Sastojci:

svježe mljeveni biber (1 kašičica)
med (1 kašičica)
2 dl vode

Priprema:

Stavite med i biber u šalicu i prelijte vrelom vodom. Potrebno je dobro promiješati da se med sjedini i rastopi.

Ostavite da odstoji 10 minuta pa još jednom promiješajte. Popijte u više laganih gutljaja, a možete piti dvije šalice dnevno.

To će biti dovoljno da kašalj prestane i da se pojača iskašljavanje.

Čaj od kurkume, bibera i đumbira za imunitet, depresiju i bol u zglobovima

Sastojci:

biber (20 zrna)
kurkuma (1 kašika)
malo naribanog đumbira
voda (2.5 dl)
med (kašika)

Priprema:

Pomiješati zrna bibera, kurkumu i đumbir pa sve preliti kipućom vodom.

Ostaviti poklopljeno da stoji petnaestak minuta. Procijedite, i dodajte med.

Ovaj čaj je prilično jak i ne bi ga trebale piti osobe s probavnim problemima, kao i oni koji su na nekoj antikoagulantnoj terapiiji

Author: Urednik