Ova biljka može zamijeniti mnoge lijekove na zemlji

U vrijeme zime kada smo izloženi prehladama, ali i gripi, čaj ili sok od zove, čini se idealnim napitkom. Naime, istraživanja su pokazala da ova biljka ima izuzetna ljekovita svojstva te da pomaže u liječenju bronhitisa.

Zova pomaže i u liječenju astme, kašlja, gušenja u prsima, upale i infekcije grla kod gripe. Zova spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta. Ona je u službi čovječanstva, a Hipokrat (najpoznatiji antički grčki liječnik) je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo zova biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.

Rezultati istraživanja su pokazali da je ekstrakt zove uporediv sa lijekovima kao što je Tamiflu, kod liječenja gripe. Zova se koristi i kao biljni lijek za poticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Ona je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvjetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, a zbog toga se zova koristi i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Author: Urednik