SAD JE SEZONA MANDARINA, A EVO ŠTA RADITE ORGANIZMU AKO IH JEDETE SVAKI DAN: Dobro obratite pažnju

  1. Prepune vitamina C – mandarine su prava antiage namirnica; a jeste li znali da su dobre za tijelo i kosu? 

Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C je uvijek dobra odluka. Nije važno da li je to grejpfrut ili narandža, ali u sezoni mandarina – na prvo mjesto stavljamo ovaj sočni agrum.

Mandarine – dobre za tijelo i kosu!

Nutricionistkinja Frida Harju-Westman kaže da mandarine mogu da odgode pojavu sijedih vlasi. Ali to nije sve – zbog bogatstva vitamina, prava su blagodat za cijeli organizam.
“Vitamin C pomaže tijelu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidrirana povećanjem proizvodnje sebuma”, objašnjava Frida. Prekrasna kosa i koža mogu da budu rezultat redovnog konzumiranja mandarina, ali to nisu jedine prednosti.

Kako mandarine pomažu organizmu?

Osim što usporavaju pojavu sijedih i odgađaju starenje kože, mandarine takođe imaju mnoge ozbiljne zdravstvene benefiite. Natural Food Series piše da mandarine mogu da poboljšaju varenje, regulišu pritisak, zaštite srce i smanje rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze. Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija. Studije su pokazale da konzumacija hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovnu probavu i smanjuju nivo šećera u krvi.

NOVI.BA

Author: Urednik