Genetika je čudo: Šta zdravlje vaše majke govori o vama

Zdravlje vaše majke često može biti “kristalna kugla”, jer u nekim slučajevima, ističu naučnici, pogled na majku može biti pogled na vašu budućnost.

“Zdravlje vaše majke često može biti kristalna kugla za ono što možemo i sami očekivati”, kaže Pamela Peeke, profesorica medicine na Univerzitetu “Maryland” i autorica knjige “Body for Life for Women”.

Ali nisu samo geni ono što utječe na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike.

Evo kojih genetički faktori utječu na nas:

Oblik tijela

Imate salo oko stomaka koje vas užasno živcira i ne možete ga se nikako riješiti? Za to možete okriviti svoju mamu. Istraživanja su pokazala kako je vrlo često ovakva tjelesna građa naslijeđena od majki. Osim što ne izgleda lijepo, nosi rizike od bolesti srca i dijabetesa.

Predispozicije za sport

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom? Vi ste onda prava sretnica. Naime, upravo kardiorespiracijska izdržljivost i općenito dobra forma koju imamo snažno su genetski uvjetovani. Zbog toga velike su šanse da ste od majke naslijedili snagu, izdržljivost i fleksibilnost – ili njihov nedostatak.

Stanje kože

Ako vas i u 30-ima proganjaju akne, za to možete okriviti majku.

“Osobe koje imaju problema s aknama obično imaju masnu kožu, što je nasljedno”, objašnjava profesorica dermatologije Debra Jaliman s njujorške “Icahn School of Medicine”.

Utješno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe jer masnija koža sporije dobiva bore. Osobe sa svjetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže dobivaju bore.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, to ne znači da ćete moći učiniti isto. Ipak, postoje naučno utemeljeni dokazi o tome da je dob u kojem je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasljedna te može dati naznake i o vašoj plodnosti, prenosi “Prva“.

Author: Urednik