10 bolesti koje spriječava karfiol

Sadržajem velikog broja antioksidanasa, karfiol oslobađa organizam od štetnih materija (detoksikacija) nastalih zbog loše hrane i djelovanja štetnih materija iz životne sredine, kao i zračenja.

Karfiol sadrži mnoge sastojke koji djeluju protiv mnogih bolesti i reguliše hormone. Kažu da je posebno delotvoran u prevenciji raka dojke i debelog crijeva, piše “Porodicni lekar“.

Sastav karfiola

Sadrži malo ugljenih hidrata (oko 5%), nešto bjelančevina (2,5%), zanemarljivu količinu masti, dosta vode i nešto dijetnih vlakana. U karfiolu ima najviše vitamina C, a od ostalih nalaze se A, B1, B2 i PP. Od minerala i oligoelemenata najzastupljeniji su kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Bogat je antioksidansima. Energetska vrijednost karfiola je mala (100g daje 27kcal).

Štiti dojke

Karfiol ima estrogensku aktivnost – utiče na nivo estrogena, ženskog polnog hormona, koji ima veliku ulogu u nastanku hormon zavisnog raka dojke. Žene koje redovno konzumiraju karfiol, kao i druge krstašice (kupus, brokoli) imaju manji rizik da obole od raka dojke.

Ima istraživanja koja pokazuju da unošenje veće količine karfiola može da pomogne u smanjenju fibrocističnih promjena dojke. Ubrzavanjem metabolizme estrogena utiče na njegovo izbacivanje iz organizma i spriječava rast čvorića.

Čisti organizam

Sadržajem velikog broja antioksidanasa oslobađa organizama od štetnih materija (detoksikacija) nastalih zbog loše hrane i djelovanja štetnih materija iz životne sredine, kao i zračenja.

Protiv raka

Bogat je antioksidansima koji spriječavaju mutacije ćelija koje mogu da dovedu do malignih bolesti. Posebno je ispitano dejstvo na rak debelog crijeva. Zahvaljujući sadržaju dijetnih vlakana smanjuje djelovanje kancerogenih materija, antioksidansima i drugim antikancerskim materijama (posebno indol) smanjuje bujanje ćelija i nastanak polipa koji vode ka raku debelog crijeva. Konzumiranjem karfiola može da se spriječi nastanak polipa i raka.

Smanjuje holesterol

Dobar je izvor rastvorljivih vlakana koja smanjuju resorpciju holesterola i njegov nivo u krvi. Smanjuje aterosklerozu i utiče na smanjenje rizika za nastanak srčanih bolesti, prije svega infarkta i šloga.

Ostala ljekovita svojstva

Smanjuje oštećenja nervnih ćelija pa redovno konzumiranje smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Povoljno djeluje kod niza zapaljenjskih bolesti, reumatskih i astme. Sadrži dosta kalijuma i ako se konzumira bez dodatka soli utiče na sniženje krvnog pritiska.

Ima dosta kalcijuma pa daje jačinu kostima. Povoljan odnos fosfora i kalcijuma, uz nizak natrijum omogućava resorpciju kalcijuma te sprečava osteoporozu. Ima malu kalorijsku vrijednost, a dugo se vari pa se preporučuje osobama koje žele da smršaju.

Oprez

Author: Urednik