VOĆE SA MNOGO BENEFITA: Jedna banana prije spavanja čini ČUDA, evo zašto

San je ključan za zdravlje, dobro raspoloženje i normalno funnkcioniranje tokom dana.Nema goreg osjećaja nego kad umorni legnete u krevet, a ne možete zaspati satima.

Dobra vijest je da ne morate trčati oko zgrade, brojati ovce, piti tablete ili buljiti kroz TV. Dovoljno je pojesti – bananu. Ovo voće bogato je kalijem, magnezijem, triptofanom (esencijalna aminokiselina), vitaminom B6, ugljikohidratima te vlaknima, a sve to može vam pomoći da zaspite. Naravno, uz ostale benefite koje ćete imati od svih vitamina i minerala.

Studije su pokazale da uzimanje 500 mg magnezija na dan može povećati proizvodnju melatonina, hormona čiji nedostatak ometa spavanje, te smanjiti razinu kortizola (hormona stresa). Esencijalna aminokiselina triptofan mora se dobiti izvana jer je tijelo ne proizvodi.

Triptofan poboljšava san jer se pretvara u serotonin jednom kad dođe do mozga. To je izrazito bitno jer povećavajući proizvodnju serotonina dovodi i do većih razina melatonina, pojasnila je dr. Carleara Weiss, specijalizirana posebno za poremećaje spavanja.

Osim hemijskih procesa u tijelu, koje potpomažu banane, one pridonose i osjećaju sitosti zbog pektina koji sadrže. To će vam također pomoći da mirnije zaspite. Vrlo je bitno što jedete prije spavanja jer to utječe kako na san tako i na probavu koja ga može omesti. Ako hrana nije razgrađena prije spavanja, organizam će vrijeme koje treba trošiti na odmor trošiti na razgradnju hrane. Također, jedete li složene ugljikohidrate ili šećer prije spavanja, povišene glukoze u krvi će vas zasigurno držati budnima.

Trebali bi izbjegavati prevelik kalorični unos neposredno prije spavanja pa bananu pojedite barem sata vremena prije odlaska na počinak, rekla je dr. Weiss.

Author: Urednik