ŠTA LEČI ČAJ OD MAJČINE DUŠICE – 1 ŠOLJA DNEVNO POMAŽE KOD MNOGIH STANJA: Leči telo, smanjuje stres i nervozu!

Šta sve leči čaj od majčine dušice – evo kako da ga napravite, kome pomaže, a ko treba da ga izbegava!

Timijan ili majčina dušica je izuzetno lekovita biljka koja se vekovima koristi u narodnoj medicini, a nežan i prijatan ukus čaja od ove biljke čine ga savršenim napitkom za opuštanje.

Majčina dušica raste na proplancima ili brežuljcima, a možete je i asmai gahjiti u saksiji na balkjonu ili prozorskoj dasci. Ipak, najbolje je da u lekoviteu svrhu koristite majčinu dušicu koja raste na planinama, zbog čistog vazduha i smanjenog zagađenja.

Od majčine dupšice se prave eterična ulja, a od minarala i vitamina sadrži: magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, bakar, cink, selen, barijum, vitamini C, A, B. Pomaže u borbi protiv upala, bakterijskih bolesti, služi kao antiseptik. Koristi se za prevenciju i lečenje virusnih i prehlada, poboljšava varenje, jača imunitet, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, čaj od majčine dušice je jedan od boljih napitaka za otklanjanje stresa.

Pomaže i kod smanjene seksualne funkcije, kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, umiruje jak kašalj, pozitivno utiče na regulisanje menstrualnog ciklusa, pomaže i kod migrene.

Korišćenje majčine dušice u lekovite svrhe treba da bude kontrolisano, a osobe sa čirom na želucu, komplikacijama žuči i komplikacijama na jetri trebalo bi d aizbegavaju čaj od ove biljke. Prekomerna konzumacija majčine dušice povećava krvni pritisak

Sakupljanje biljaka počinje u maju. Za medicinsku upotrebu, najbolje vreme je rano leto, kada majčina dušica cveta. Najbolji način sušenja ostaje prirodan: biljka se postavlja na čistu površinu, stavlja u hlad i osigurava da nema stagnacije vazduha. Nakon 4-5 dana, uz pažljivo okretanje stabljika, majčina dušica je spremna za upotrebu. Stavite je u dobro zatvorene tegle i držite dalje od sunčeve svetlosti u dobro provetrenom prostoru.

Dve kašičice majčine dušice prelijete sa 250ml proključale vode, poklopite i nakon 10 do 15 minuta procedite. Čaj od majčine dušice možete zasladiti domaćim medom.

Izvor: sensa.mondo.rs

Author: Urednik