PRIRODNI LIJEKOVI: Pet čajeva koji pomažu kod upale bubrega

Bolesti bubrega mogu biti upala bubrega, kamenci u jednom ili oba bubrega, kronična bolest bubrega i zatajenje bubrega. Kod manjih problema poput upale mogu pomoći prirodni lijekovi za bubrege.

Najbolja opcija su čajevi i to oni prirodni, domaći čajevi, piše N1 televizija.

Čajevi mogu imati detoksikacijski učinak te pomoći u boljem radu bubrega. Što bubrezi bolje rade to je bolja apsorpcija hranjivih tvari, vitamina i minerala iz namirnica. Sve ovo poboljšava cjelokupno stanje organizma.

U nastavku donosimo čajeve koji se smatraju najboljim prirodnim lijekovima za bubrege.

1. Čaj od koprive

Čaj od koprive se priprema od sušenih listova koprive, a za kao lijek za bubrege bi se trebao piti jednom do dva puta dnevno. S obzirom na jaka svojstva ne bi se smio piti duže od dva tjedna zaredom. Čaj od koprive sadrži vitamine A, B, C i K te minerale magnezij, željezo i kalcij.

Sadrži i polifenole koji djeluju kao antioksidanti za izbacivanje toksina iz organizma. Pokazao se djelotvornim kod liječenja urinarnih i bubrežnih infekcija jer pomaže u uklanjanju bakterija iz organizma te smanjuje upalu. Osim toga djeluje i kao regulator razine šećera u krvi.

Iako rijeko i tek u većim količinama, čaj od koprive može izazvati alergije kod osjetljivijih ljudi. Nuspojave mogu biti svrbež i osip. Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer može utjecati na apsorpciju hrane i drugih lijekova. Neka su istraživanja pokazala da čaj od koprive može potaknuti kontrakcije.

2. Čaj od konoplje

Čaj od konoplje pokazao se kao odličan antioksidans, odnosno, prirodno sredstvo za izbacivanje toksina iz tijela i bakterija iz urinarnog trakta. Ovaj čaj može se pripremati od cvjetova konoplje ili od sjemenki. U svakom slučaju je bogat aminokiselinama, vitaminima i enzimima.

Sadrži i vlakna te proteine, a najviše pomaže tijelu u rješavanju štetnih tvari. Slično kao i konoplja, utječe kao prirodni lijek za bubrege te pomaže kod šećernih bolesti. Pije se u manjim količinama, jednu do dvije šalice dnevno kroz dva tjedna. Nakon toga bi bilo dobro uzeti pauzu od par dana. Jednako kao i drugi čajevi, ako se konzumira u prevelikim količinama može izazvati proljev ili mučninu.

3. Zeleni čaj

Zeleni čaj kao i matcha prah pokazali su se kao odlični antioksidansi za naš organizam. Zeleni čaj ima brojne antioksidanse i polifenole zbog čega se već stoljećima koristi kao prirodni lijek za bubrege. Ima protuupalna svojstva te djeluje kao diuretik, odnosno, potiče izbacivanje tekućine iz organizma.

Sadrži kofein stoga se ne preporučuje piti više od jedne šalice zelenog čaja dnevno. Osim što povoljno djeluje na bubrege, ima pozitivan utjecaj na jačanje srca i krvožilnog sustava, spuštanje krvnog tlaka i lošeg kolesterola u krvi te regulira razinu šećera u krvi.

4. Čaj od maslačka

Čaj od korijena maslačka vrlo je ljekovit te povoljno djeluje kao prirodni lijek za bubrege. Ima djelovanje diuretika, sudjeluje u borbi protiv raka, jača zdravlje jetre i pomaže kod upale bubrega. Pozitivno djeluje i na bolesti vezane uz mokraćne puteve te umiruje probavne smetnje. Sadrži vitamine A, C, E, K i B, minerale kalcij, željezo i magnezij. Sadrži i inulin što pomaže u zdravlju probavnog sistema.

5. Čaj od đumbira

Kao dobar prirodni lijek za bubrege može se piti čaj od đumbira. Pomalo je ljutkastog okusa, a odlično se sljubljuje uz sok limuna. Poznat je po svojim protuupalnim svojstvima te po tome što ima sposobnost jačati naš imunitet. Koristi se i kod probavnih problema, za poboljšavanje apetita, kod upala, prehlada te kod menstrualnih tegoba.

Štiti organizam od infekcija te pomaže u detoksikaciji organizma. Iako je ljut, piti ga mogu i djeca no u manjim količinama i oprezno. Piti se može topli i hladan, imat će jednak utjecaj na organizam. Dobar je izvor kalcija, magnezija, bakra, željeza i vitamina C. Najvažniji spoj u đumbiru ipak je gingerol koji ima protuupalno, antikancerogeno i analgetsko djelovanje.

Author: Urednik