NEVEN JE LIJEK ZA MNOGE BOLESTI: Evo kako se prave čaj i ulje, a kako nevenova mast

Neven je biljka koja je svojim ljekovitim svojstvima već odavno osvojila svijet. Od njega se rade mnogi ljekoviti pripravci, a jedan od poznatijih je i čaj od nevena. Neven svoju ljekovitu snagu većim dijelom skriva u cvjetovima listovima.

Pokazao se kao dobar prirodni lijek za zarastanje rana, a dobro su nam poznata i njegova protuupalna i antibakterijska svojstva. Od nevena se pravi ljekovito ulje, ljekovita mast i naravno čaj. Ljekoviti čaj od nevena povoljno djeluje na želudac, jetru i kožu.

Evo kako ga spremiti:

Uzmite 2 kašike cvjetova od nevena i zalijte ih sa 0.5 litre kipuće vode. Poklopite i pustite da čaj odstoji 15 minuta. Nakon toga, procijedite čaj i pijte.

Ispod vam donosimo kvalitetan recept za melem od nevena.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 200 grama svinjske ili kozje masti, može i kokosovog ulja
  • 3 šake latica nevenovog cvijeta
  • 40 grama pčelinjeg voska

Upute za pripremu:

Najjednostavniji je recept da se mast rastopi.
Kad se zagrije toliko da postane tekuća u nju umiješamo istu masu nasjeckanih svježih nevenovih latica. Lagano miješamo sljedećih 15 minuta, pa ostavimo da na hladnom, pokriveno, odstoji preko noći. Ujutro ponovo zagrijemo tek toliko da se mast otopi pa ocijedimo kroz gazu, a preostale latice u gazi još dobro istisnemo. U dobivenu žutu masnoću dodajte po želji ekstra djevičansko maslinovo ulje i nerafinirani pčelinji vosak. Na veoma laganoj vatri miješajte da se sve dobro rastopi i poveže sljedećih sat vremena, pa odlijte u posudice koje zatvorite i držite na tamnom i hladnom mjestu sljedećih godinu dana.

Author: Urednik