NEMA DIJETA, JEDINO ŠTO VAM TREBA JE OVA NAMIRNICA: Topi kilograme, čuva srce, ljekari je smatraju ČUDESNOM!

Nutricionisti čia sjemenke smatraju čudesnom namirnicom, superhranom broj jedan u svijetu. Kao prava riznica proteina i vlakana, ubrzavaju metabolizam i potpomažu gubitak kilograma.

Čia sjemenke koristi se hiljadama godina u ljudskoj ishrani, ali je svoju popularnost steklo tek posljednjih dvadesetak godina. Danas zasluženo nosi epitet superhrane, kao jedan od dva najsnažnija izvora omega 3 masnih kiselina, pored lanenog semena.

Ovo sjeme obiluje korisnim masnoćama koje su neophodne organizmu da apsorbuje vitamine topljive u mastima (A, D, E i K), koji nam daju snagu i energiju.

Čia sadrži veću količinu omega 3 masnih kiselina od lososa. Upravo ove kiseline važne su za normalan rast i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih sudova, za pravilno funkcionisanje mozga i ublažavanje upalnih procesa.

Čia sjemenke su vrlo sitne, crne, bijele i tamnosmeđe boje, a potiču od biljke Salvia hispanica iz porodice mente.

Osim kvalitetnih bjelančevina i antioksidanata, ova biljka je dragocijen izvor minerala (mangan, kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink), kao i vitamina, posebno C, E i B kompleksa. Svrstava se u zdravu hranu i zato što za njen uzgoj nisu potrebni insekticidi, budući da je otporna na štetočine. Zato je jedna od najčistijih i samim tim najzdravijih biljaka na našoj planeti.

Štite srce

Svakodnevna upotreba čia sjemenki korisna je za srce, što se najviše duguje visokom sadržaju omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i od svih upalnih procesa, razvojnih poremećaja, artritisa, demencije, depresije, astme.

Pospješuje probavu

Čia blagotvorno djeluje na probavu, pomaže kod nadimanja, neuredne stolice i tzv. lijenih crijeva. Samo dvije kašike ovih sjemenki sadrže oko 10 g vlakana, što je trećina potrebne dnevne doze za odrasle.

Vlakna u čia sjemenkama, koja se razlažu u vodi, uvećavaju zapreminu i prave supstancu nalik gelu, koja poboljšava rad cijelog digestivnog sistema. Na taj način smanjuje se i rizik od raka debelog crijeva.

Uspješno eliminišu toksine iz probavnog trakta zbog čega ih nazivaju čistačem creva. Ne sadrže gluten, tako da se preporučuju osobama koje su preosjetljive ili alergične na njega ili pate od celijakije.

Kao prava riznica proteina i vlakana, uz veliku sposobnost apsorbovanja vode, čia sjemenke dugo daju osećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i potpomažu gubitak kilograma. Uz to, visok sadržaj bjelančevina obezbjeđuje dodatnu energiju i fizičku izdržljvost. Sadrže vrlo mali procenat ugljenih hidrata.

Author: Urednik