JEDAN TANJIR PARADAJZA MIJENJA DŽAK LIJEKOVA: Srce vam nikad neće biti zdravije, a evo gdje još pomaže i čini čuda.

 

Na isti način, može pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. Paradajz takođe sadrži kalijum, vitamine B i E i druge hranljive materije.

Jačanje imunog sistema

Likopen je antioksidant – bori se protiv molekula zvanih slobodni radikali koji mogu oštetiti vaše ćelije i uticati na vaš imuni sistem. Zbog toga, hrana sa visokim sadržajem likopena, poput paradajza, može smanjiti verovatnoću da ćete imati rak pluća, želuca ili prostate.

Neka istraživanja pokazuju da mogu pomoći u prevenciji bolesti pankreasa, debelog creva, grla, usta, dojke i grlića materice.

Zdravlje srca

Likopen takođe može pomoći u snižavanju nivoa LDL, ili „lošeg“ holesterola, kao i krvnog pritiska. A to može smanjiti šanse za brojne i različite srčane bolesti. Drugi hranljivi sastojci u paradajzu, poput vitamina B i E i antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi, takođe mogu poboljšati zdravlje vašeg srca.

Zaštita zdravlja očiju

Paradajz sadrži supstance koje se zovu lutein i zeaksantin koje mogu pomoći u zaštiti vaših očiju od plave svetlosti koju stvaraju digitalni uređaji kao što su pametni telefoni i računari. Oni takođe mogu pomoći da se oči ne osećaju umorno i olakšaju glavobolju od naprezanja očiju.

Neka istraživanja pokazuju da čak mogu smanjiti verovatnoću da imate ozbiljniji oblik vodećeg uzroka slepila u SAD: degeneraciju makule povezane sa uzrastom.

prirodailijekovi.inf

Author: Urednik