4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSIJETE LUK: Savjet baštovana koji ne smijete da zanemarite ShareTweetReddit

Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu

Jesen je godišnje doba koje mnoge asocira na propadanje, prolaznost. Sve osim baštovane koji znaju da je jesen vrijeme za setvu, godišnje doba kada je najlakše uzgojiti određene kulture.

Luk je jedna od tih kultura koja se sije u jesen, pokriva malčom da biste s prvim prolećnim zracima imali mladi luk sa zelenim peruškama – zdravo i ukusn povrće za salatu.

Donosimo vam 4 valjana razloga da ovu jesen posijete luk:

Jak korijen – luk koji je zasađen tokom jeseni pustiće jak korijen i biće otporniji u proljeće
Veći luk – u proljeće ćete dobiti stamenu biljku koja odolijeva vremenskim uslovima.
Ukus – pojedini baštovani smatraju da jesenji luk ima bolji ukus
Ranije sazrevanje – ako ga posejete u jesen, luk će brže i kvalitetnije da izraste.

Kako se sije luk?

Zemlju dobro prekopajte, pa grabuljama poravnajte tako da bude rastresita i čista, bez korijenja drugih biljaka. Na pripremljenoj zemlji napravite brazdice i rukama sejte luk, slobodno gusto. Kada izraste, vi ćete čupati luk i jesti ga i tako stvarati mesto za onaj koji želite da ostane duže u zemlji. Prekrijte luk sa malim slojem zemlje tako što ćete grabuljama da poravnate zemlju.

Preko posijanog luka stavite malč od suhe slame ili jednostavnu neki od pokrivača za baštu. Zalivajte jednom nedeljno, ako je jesen suha, a rjeđe ako pada često kiša.

Author: Urednik