LJUDI KOJI IMAJU OVU BOLEST NE TREBA DA JEDU SMOKVE: Mogu biti POGUBNE za zdravlje, evo i zbog čega

Suhe smokve odličan su izbor u vrijeme posta i u vrijeme hladnoća jer organizmu brzo mogu da obezbijede neophodnu energiju. Jedina mana im je što su dosta kalorične, pa treba biti umjeren u količinama.

Konzumiranje suhih smokava dobro je i za zdravlje kostiju, pošto su one odličan saveznik u održavanju normalne gustine kostiju.

Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe.

Zato je dobro da ih uzimaju učenici i studenti dok uče, a također i svi oni čiji poslovi podrazumijevaju velike mentalne napore.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma mogu čak i da budu sasvim dobra zamjena za mlijeko i mliječne proizvode, kada oni ne smiju da se konzumiraju iz bilo kojih razloga.

Oprez u konzumiranju suhih smokava se savjetuje osobama sa dijabetesom jer sadrže dosta šećera. Iz istog razloga s njima ne bi trebalo da pretjeruju ni osobe koje su na dijeti i žele da smršaju. Naime, tokom pripreme suhih smokava većina vlage izlazi iz njih, dakle, povećava se koncentracija glukoze. Sušeno voće ima dosta kalorija, pa može naštetiti dijabetičarima. Čak i kod dijabetesa tipa 1, visoko kalorična hrana je zabranjena, a da ne spominjemo tip 2, pišu na sajtu Pobedi dijabetes.org.

Sušeno voće ne sadrži materije koje snižavaju nivo šećera. Naprotiv, one dovode do oštrog skoka u njemu, a to je opasno. U tom smislu, sušene smokve su kontraindikovane kod dijabetes melitusa bilo koje vrste i težine.

Također, kako bi duže trajale, pri industrijskom sušenju smokava se koriste sumpor dioksid i sulfiti. Međutim, problem je što ove materije mogu da izazovu alergijske reakcije kod nekih ljudi, prije svega kod astmatičara, pa bi za njih bilo poželjno da ovako sušene smokve ipak izbjegavaju.

Author: Urednik