ITALIJANI SE KUNU U OVAJ RECEPT STAR DVA VIJEKA ZA NAJBOLJE ŠPAGETE KOJE NEMAJU KONKURENCIJU: Potrebna su vam samo 3 SASTOJKA, a ukus je NEPONOVLJIVO dobar

Italijanski specijalitet cacio e pepe jedan je od najpopularnijih na svijetu, a datira još od početka 1800. Po jednoj teoriji u početku su ga jeli oni sa skromnim primanjima zbog jednostavnosti i izdašnosti, no vremenom je ovo jelo postalo toliko poznato da se danas služi čak i u restoranima sa Mišelinovom zvjezdicom. Tajna ukusa i uspjeha ovog specijaliteta upravo je u jednostavnosti i malobrojnim sastojcima – svega njih tri!

Ovčiji sir i biber miješaju se sa tjesteninom, i vodom u kojoj se kuhala, a rezultat su špageti sa bogatim, kremastim sosem kome malo ko može da odoli.

Recept za savršen Cacio e pepe za BBC otkrila je Simon Zanoni, šefica kuhinje u luksuznom francuskom restoranu “Le George Restaurant”, a mi isti prenosimo.

Potrebni sastojci:

200 g kvalitetnih špageta
4-7 g zrna divljeg crnog bibera
160 g tvrdog sira Pecorino Romano, plus dva komada kore Pecorino sira
3 l vode začinjene sa 15 g soli

Priprema:

Unaprijed pripremite i izmjerite sve sastojke. Biber isitnite, a Peccorino sir izrendajte na najsitnijem dijelu rendi.

Stavite vodu da vri, začinite je sa 15 grama soli i dodajte špagete. Povremeno miješajte kako se tjestenina ne bi zaljepila za dno šerpe.

Na dubokom tiganju propržite 3/4 usitnjenog bibera na tihoj vatri oko jednog minuta. Pomjerite tiganja sa ringle, pa dodajte 2 do 3 kašike vode u kojoj se kuhala tjestenina. Ostavite da proključa, pa dodajte koru sira i lagano dinstajte.

Ovčiji sir i biber mešaju se sa testeninom, i vodom u kojoj se kuvala

Kad su špageti napola kuhani (nakon otprilike šest minuta), prebacite ih u tiganj sa biberom, pa u tiganj ulijte još oko litar vode.

Nakon još nekoliko minuta izvadite kore Pecorino sir< i stavite ih u lonac u kom se neće zalijepiti. Ugrijte ga na srednje jakoj vatri da se kora tostira sa obje strane. Izvadite i stavite na stranu.

U međuvremenu, nastavite da kuhate špagete oko dva minute dok ne budu “al dente” skuhane. Isključite i ostavite tjesteninu da se odmori, u tiganju bi trebalo ostati malo vode za kuhanje. Nakon otprilike jednog minuta počnite da joj dodajete izrendani sir, čitavo vrijeme tresući tiganj da se sve ravnomjerno rasporedi. Po potrebi dodajte još vode od kuhanja kako bi se sos povezao; a sos će postojati gušći kako tjestenina “odmara”.

Poslužite tjesteninu u zagrijanoj posudi. Pospite je preostalim biberom i sa svježe narezanim Pecorinom. Isjeckajte prženu koru Pekorina, pa i to pospite po vrhu.

(Izvor: BlicŽena)

Author: Urednik