Vrijeme je za smokve!

Smokva je voćka koja se uzgajala puno prije pšenice i ječma i tako doseže status najstarije voćke na svijetu. Bogata je vitaminima kalija, kalcija, magnezija i fosfora. Vitamini su to koji izgrađuju koštano tkivo te igraju važnu ulogu u metabolizmu stanične i izvanstanične tekućine.

Berba se obavlja od lipnja do listopada jer najbolje rezultate daje na temperaturi od 35 stupnjeva Celzijevih i to u nekoliko navrata zbog neravnomjernog dozrijevanja plodova. Plodovi se beru s peteljkom i nemaju sposobnost dozrijevanja nakon branja. Berba se obavlja u rukavicama kako bi se spriječio kontakt ruke sa smokvinim mlijekom koje iritira kožu, a najbolje je brati u ranim jutarnjim satima kada nema rose.

U širokoj paleti mediteranskih kultura, uz maslinu i vinovu lozu smokva zauzima posebno mjesto te je nezaobilazan dio tradicionalnih jelovnika i može se kombinirati sa slanim i slatkim jelima. Zbog zastupljenosti voćnog šećera u smokvama, dijabetičarima se savjetuje zamijeniti ih nekom vrstom bobičastog voća primjerice malinama, višnjama, ribizom ili borovnicama.

Izvor: Vaše zdravlje- vodič za zdrav život

Author: Urednik