EVO KAKO SPRIJEČITI OBILNO ZNOJENJE: 1 trik pomaže svima, 100% EFIKASNO

Znojenje je manje ako nosite svjetle boje, kao i odjeću od prirodnih materijala i rijetkog tkanja. A evo koje prirodno sredstvo pomaže…

Znojenje je najčešća muka svih tokom ljetnjih dana, ali i važna tjelesna funkcija kojom se organizam štiti od prejakog zagrijavanja. Prejako znojenje se naziva hiperhidroza i predstavlja poseban zdravstveni, ali i kozmetički problem.

Dijagnozu je potrebno da postavi ljekar koji može i da preporuči najadekvatniji način liječenja. Lijekovima se može smanjiti stimulacija znojnih žlijezda, ali se oni uglavnom prepisuju kod sekundarne hiperhidroze – onda kad je prekomjerno znojenje izazvano nekom bolešću ili izmijenjenim zdravstvenim stanjem. To mogu biti menopauza (karakteristično je znojenje noću), dijabetes, tegobe vezane za tiroidnu žlijezdu, nizak nivo šećera u krvi, ali i neke vrste tumora.

Botoks je savremen i, po mišljenju mnogih lekara, jedan od najboljih načina da se spriječi prekomjerno znojenje, naročito pod pazuhom. Neurotoksin koji je postao popularan kao sredstvo za “peglanje” bora na licu zaustavlja i rad znojnih žlezda

Međutim, dobri efekti se mogu postići i bez odlaska ljekaru, prije svega ako je znojenje samo posljedica visokih temperatura, a ne zdravstvenih tegoba. Važno je prilagoditi ishranu i oblačenje izmenjenim ljetnjim uslovima. Neophodno je izbaciti al*oholna pića, kafu i jake začine. Kofein i začini direktno stimulišu neurotransmitere u mozgu koji aktiviraju znojne žlijezde.

Ovim neurotransmiterima, zapravo, prija opuštanje. Svaka vrsta relaksacije direktno može da utiče na količinu znoja koja vam se sliva niz lice i tijelo.

Preporučuje se i da smanjite količinu mlečnih proizvoda u ishrani. Umjesto jogurta, probajte da popijete čašu soka od paradajza. Smanjićete unos kalorija, što ima pozitivne efekte i na lijepu liniju, a paradajz neutrališe kiseline u tijelu i smanjuje znojenje.

Podrazumijeva se da prilagodite i garderobu vrelim danima – nosite isključivo odeću od prirodnih materijala – pamuka, lana, svile ili viskoze. Provjerite i gustinu tkanja – čak i pamučna haljina može sprečiti kožu da “diše” ako je tkanje suviše gusto. Aktuelna moda lanenih haljina i košulja kao i heklanih komada odjeće je više nego povoljna.

Da bi fleke od znoja bile manje uočljive, birajte vrlo svetle ili vrlo tamne boje (tamne izbegnite ako morate da boravite na suncu, ali su pogodne za vrele ljetnje noći).

Mnogima će pomoći i mali trik – na unutrašnju stranu otvora oko ruke, možete zalijepiti “znojnicu” koja će skupljati višak znoja i zaštititi odejću (kupuju se u drogerijama). Dovitljive dame su već primijetile da u tu svrhu može da posluži i najtanji dnevni uložak.

Od sredstava protiv znojenja, preporučuju se antiprespiranti, s tim što je veoma važna njihova pravilna upotreba. To znači da ga ovaj preparata treba nanijeti uveče, poslije tuširanja  a prije odlaska u krevet, a zatim ujutru ponoviti postupak. Ako koristite običan dezodorans, pobrinite se da pazuh bude potpuno suh pruhe nego što ga naprskate ili namažete.

Za dlanove i stopala pobornici prirodne kozmetike savhetuju sredstva na bazi hamamelisa. Ljekovita vodica (hidrolat) od ovog cvjeta sužava pore i znojne kanale. Naprskajte njom dlanove i stopala i spriječićete ljetnje pojačano znojenje.

Author: Urednik