Muči vas pretjerano znojenje? Ovo su 4 savjeta koji će vam sigurno pomoći

Znojenje je normalna pojava, ali ako se radi o pretjeranom znojenju, može biti i vrlo neugodna.

Znojenjem se tijelo hladi, a znoj tijelo luči kroz žlijezde koje prekrivaju kožu. Znoj se sastoji većinom od vode, ali sadrži i soli, šećer i neke kemikalije. Kad se znojimo, snižava se temperatura tijela. Kada vježbate, sasvim je normalno da se javljaju veće količine znoja, ali ponekad, pretjerano znojenje može stići nenajavljeno i biti dosta neugodno, ali na sreću postoje načini kako to možete spriječiti. Ako je upravo to vaša želja, evo što možete napraviti kako biste imali bolju kontrolu nad znojenjem.

1. KORISTITE ANTIPERSPIRANT
Radi se o supstanci koja će blokirati rad žlijezda, a mogu sadržavati metale poput cinka i aluminija koje blokiraju lučenje znoja kroz pore. Razlikuje se od dezodoransa koji samo prikriva miris znoja. Iako se najčešće koriste ispod pazuha, možete ih koristiti i na rukama, stopalima pa i licu ako imate hiperhidroza, stanje koje uzrokuje pretjerano znojenje. Iako ne ostavljaju ozbiljne posljedice na zdravlje, mogu ponekad iritirati kožu i uzrokovati pojavu osipa ili prištića.

Dostupni su u većini drogerija, a lako se mogu kombinirati s dezodoransom. Iako se često prodaju pod nazivom dezodorans, riječ antiperspirant ćete naći na deklaraciji proizvoda. Neki jači oblici proizvoda su dostupni na recept, dodaje dr. Tsippora Shainhouse, dermatlog.

2. SAVJETI KAKO PROTIV ZNOJENJA
Ako vas dakle muči znojenje, razmislite o ovom koracima:

Antiperspiranti se mora na kožu staviti prije nego znojenje započne kako bio djelotvoran. Važno je i da je koža suha kako bi minerali iz proizvoda mogli blokirati znoj.

Razmišljajte unaprijed. Antiperspiranti se mogu koristiti i po noći, a često će djelovati i drugi dan.

Razmislite o brijanju: Brijanje pazuha može samo pojačati djelovanje zaštite i djelovati na smanjenje neugodnog mirisa.

Popis voća koje sadrži najviše šećera, ako ste na dijeti pripazite što birate

Ograničite unos ljute, slane i masne hrane. Ono što jedete će sigurno utjecati na to koliko se znojite. Evo koju hranu treba izbjegavati:

Ljutu hranu, poput ljutih papričica: Kako tijelo procesuiranu ljutu hranu ili napitke, tako se može ubrzati rad srca što će povisiti tjelesnu temperaturu i uzrokovati znojenje.
Masna, procesuirana hrana: Tijelo se mora malo više pomučiti kako bi procesiralo masnu hranu, što može povisiti tjelesnu temperaturu.
Slanu hranu: Ako u prehranu unesete promjene i smanjite unos slane hrane, tijelo će bolje regulirati temperaturu i vi ćete se manje znojiti. Na sreću je godišnje doba koje nudi pregršt zdravih namirnica poput voća i povrća, koje sadrži puno vode i tijelo može rashladiti.
3. PIJTE PUNO TEKUĆINE
Tekućina će rashladiti organizam i spriječiti prekomjerno znojenje, napominje Shainhouse. Preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0 litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja (povišene tjelesne temperature, proljeva, povraćanja).
Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tijekom cijelog dana. Čaša mlake vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva.

Pijte vodu prije nego što ožednite. Pijte što češće čak i kad niste žedni, jer mehanizam žeđi ne može točno na vrijeme ukazati kada je vrijeme za vodu i tako spriječiti dehidraciju. Prava istina je sljedeća: kad osjetite žeđ već ste blago dehidrirani.

Izbjegavajte kofein i alkohol jer mogu samo povisiti tjelesnu temperaturu i uzrokovati znojenje.

Imate puno rublja za prati, a ostali ste bez deterdženta? Ove 4 stvari iz kuhinje odlična su zamjena

Author: Urednik