Zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima

Sigurno ste primijetili da je ženama uvijek hladnije nego muškarcima.

Na ovaj fenomen mnogi naučnici su pokušali da nađu odgovor. Ispostavilo se da je razlog vrlo jednostavan i mogao bi da objasni frazu “hladne ruke, toplo srce”, prenosi The Sun.

Istraživanje medicinske škole Univerziteta Merilend potvrdilo je da je ženska temperatura tijela viša od muške. Iako bi mnogi pomislili da bi zbog ovoga ženama trebalo da bude toplije, griješe.

Kada je tijelo naviknuto da mu bude toplo, zbog viška temperature, hladan vazduh je toplom tijelu još hladniji.

Temperatura tijela je još viša ako žena koristi antibebi pilule jer su u pitanju hormonske pilule, a hormoni utiču na temperaturu tijela iako mi to ne primjećujemo.

Žene imaju manje mišićne mase od muškaraca pa čak i kada imaju identičnu kilažu. Mišići stvaraju više toplote od tjelesne masti i tako doprinose dobrom funkcionisanju metabolizma.

Takođe, razlika u hormonskom statusu doprinosi tome da muškarci i žene imaju različite temperature tijela.

Ženski estrogen i progesteron doprinose temperaturi tijela i kože. Estrogen širi krvne sudove na rukama i nogama i zbog toga se veći dio toplote kod žena zapravo troši.

Progesteron može da izazove sužavanje krvnih sudova na koži, što znači da će manje krvi teći u neka područja u tijelu kako bi unutrašnji organi bili topliji i to je zapravo objašnjenje zašto je ženama hladnije nego muškarcima.

Hormonski status kod žena se mijenja u toku mjeseca u zavisnosti od ciklusa. Upravo su hormoni krivci za to zašto su ženama šake, stopala i uši konstatno hladnije za tri stepena od ostatka tijela, piše Telegraf.rs.

Author: Urednik