EVO ŠTA JA RADIM KAKO BIH SNIZIO VISOK PRITISAK”: Savjet doktora Emira Solakovića

Doktor Solaković savjetuje koje suplemente je dobro uzimati ukoliko se borite sa visokim krvnim pritiskom

Visok krvni pritisak je veoma opasna stvar i uvek mora da se drži pod kontrolom. Ukoliko se godinama borite sa visokim krvnim pritiskom, vjerovatno ste već svesni koju hranu treba da jedete i kako da vježbate.

Mi vam danas dosnoimo savjet doktora Solakovića o tome kako on reguliše visok krvni pritisak:

Ako imate neki zdravstveni problem, sami ste krivi. Lijekari ne mogu da vas izleče ako se vi na vrijeme ne pobrinete za sebe.

Ako imate veliki pritisak morate da budete informisani o tome, šta to znači. Ako gornji pritisak imate 140 a donji 90, vi imate hipertenziju. Sve ostalo iznad ovog je sve gore i gore…

Vi se nešto nasekirate, pritisak vam skoči, odete kod ljekara i on će vam dati lijekove i onda ste cijeli život na lijekovima. Ali vi morate da budete svoj doktor. Napravite tabelu, mjerite pritisak ujutru i uveče. I tako vodite tabelu tokom dvadeset dana. Uvijek mjerite pritisak u isto vrijeme. Jedino ovako ćete znati da li imate hipertenziju ili ne.

Možda vam je jednom bilo loše, nešto ste se nasekirali, pa vam je skočio pritisak.

Ne gledajte doktora, merite pritisak sami i vodite računa o sebi. Ovo uopšte nije komplikovano. Ne dozvolite da vam pritisak skače na 200.

Vi koji imate visok krvni pritisak konzumirajte što više voća i povrća koje sadrže kalijum. Koristite i kalijum u tabletama. Kalijum će vam pritiska sa 140 sniziti na 130, i to je velika stvar.

Kada pijete kafu, pojedite kocku crne čokolade. I morska plava riba spušta pritisak. I ja tako živim! Pritisak zahteva kretanje. Ako hoćete da snizite pritisak hodajte i ne možete biti debeli.

Ne možete biti debeli i zdravi. Debeli ljudi su bolesni ljudi, jer imaju šećer i pritisak!

S druge strane, nizak pritisak traži ovo: popijte dosta tečnosti. Ako mnogo sjedite, ne krećete se, ne pijete vodu, pritisak će pasti. Ja nisam za lijekove. Pokušajte da uradite nešto da podignete pritisak ili da ga snizite, a da je to bez lijekova.

Ni jedan doktor vam ne može pomoći ako vi sami sebi ne pomognete. Ko može da vas zna bolje od vas samih?”

Author: Urednik