SOK OD KUPUSA SPRIJEČAVA RAK: A evo kako da ga napravite (RECEPT)

U našoj kulturi i našoj ishrani kupus ima počasno mjesto jer je jeftin, a zdrav. Počnite da pijete i sok od kupusa, preporodićete se.

Kupus-sok-od-kupusa-670x447

Stalno se ističe koliko je kupus važan u ishrani, a kod nas je ovo povrće jeftino i ima ga cijele godine, zbog čega je često i zastupljeno na domaćim trpezama. Nije većini ljudi tek onako omiljeno jelo sarma ili salata od kiselog kupusa zimi. O njegovoj ljekovitosti dosta se zna, ali malo ko zna da je svjež sok ovog povrća pravi eliksir zdravlja.

Osim velike količine vitamina C, kupus sadrži i značajnu količinu vitаminа K, mаngаna, mаnju količinu vitаminа B6, kаlcijumа, kаlijumа i tiаminа, аntioksidаnte holin, betа-kаroten, indol… a crveni kupus sаdrži i veću količinu ovih ljekovitih sastojaka nego zeleni.

Mnoge studije dokаzаle su dа kontinuirana upotreba soka od kupusa smаnjuje rizik od gojаznosti, dijаbetesа, srčаnih oboljenjа, ali i poboljšava kvalitet kože, podiže nivo energije i podstiče zdravo mršavljenje. Posebno povoljno deluje na želudac i želudačne tegobe poput čira, a ustanovljeno je da usljed velike količine antioksidanata – sok od kupusa može da djeluje i preventivno protiv nastanka raka.

Takođe, snižava nivo holesterola u krvi, dobar je za anemične ljude, sadrži folnu kiselinu, zbog čega je poželjno da ga koriste trudnice za pravilan razvoj ploda. Pomaže i kod reumatizma i artritisa, ublažava nesanicu i depresiju. Vjerovatno se pitate da li postoji neka bolest ili stanje za koje kupus nije dobar, ali – odgovor je ne! Možemo ga zvati dr Kupus.

Recept za jednostavan sok

Preduslov da napravite sok od kupusa jeste da imate sokovnik. Onda samo isječete kupus na krupnije komade, ubacite ih u otovor za povrće i pritiskate poklopac dok curi sok, pa potom ubacite novu turu. I ne brinite ako dobijete malu količinu soka, dovoljna je jedna čašica na prazan stomak ujutro da biste osetili kako vam se popravlja opšte stanje organizma.

Dakle, pripremite:

– 1/4 ili 1/2 glavice kupusa
– 1/4 čaše vode

Ukoliko želite da mu poboljšate ukus, ubacite i jednu ili dvije šargarepe, a možete da dodate i jabuku ili kivi, đumbir, pomorandžu, cveklu…

Izvor: telegraf

Author: Urednik