VOĆKA KOJU SVI ŽELE IMA UBITAČNU CIJENU: Možete i sami da je posadite – potrebno vam je samo jedno sjeme

Avokado možete posaditi sami – evo kako!

Avokado je postao sve popularniji i naročito ga cijene oni koji biju bitku sa viškom kilograma. Njegov egzotičan ukus i hranljivi sastojci čine ga sve omiljenijom namirnicom, ali prepreka je visoka cena.

Ako imate bar malo baštovanskih ambicija, pokušajte da ga odgajite sami.Za to vam je potrebno samo jedno sjeme, ali nije loše da odvojite i dva-tri i isprobate oba načina sadnje.

Na društvenim mrežama se odavno raširio savet da sjeme avokada treba potopiti do pola u teglu punu vode. Da bi okruglo sjeme ostalo da tako pluta, treba zabosti tri čačkalice u sredinu. Kad se drugi kraj čačkalica osloni na ivicu tegle, postigne se idealna ravnoteža.

Preporuka je da se, prethodno, sa sjemena skine tanka opna. Tanke pukotine na površini treba izbjeći, jer ako baš u njih zabodete čačkalicu, postoji opasnost da se sjeme raspukne. Postavite teglu na umjereno toplo mjesto i naoružajte se strpljenjem.

avokado

Poslije osam nedelja, primijetićete da se sa donje strane sjemena razvija korijeni sistem, a iz gornje strane izbija izdanak. Sačekajte da se razviju bar dva-tri uska listića pa oprezno zasadite isklijali avokado u zemlju. Koristite uobičajenu mješavinu zemlje za cvijeće, ali oprezno rukujte izdankom i korenom.

Ovlaš pritisnite zemlju i obilno zalivajte u narednih nekoliko dana. Ne zaboravite da je vaš avokado donedavno živeo u vodi. Zato je očekivano da biljka malo “klone” par dana po presađivanju, ali onda će početi da se oporavlja. Tada proredite zalivanje na uobičajeni tempo.

Mnogi baštovani se koriste i uobičajenim metodom razvijanja izdanka – stavljanjem semena direktno u zemlju. Tada je vreme klijanja nešto duže, ali sadnica može biti daleko naprednija, jer nema perioda “bolovanja” poslije presađivanja.

(Lovesensa)

Author: Urednik