PILA JE 3 GODINE JOGURT PO SAVETU DOKTORA: Rezultati su je ostavili u ŠOKU, evo kakve promjene je doživjela

Prema riječima nutricionista, ova namirnica ima korisna svojstva.

Ultragusti jogurt koji se naziva grčkim, ima mnogo više proteina i manje šećera od običnog jogurta, zbog čega je glavna preporuka nutricionista širom svijeta. Doživio je veliku popularnost, a mnogi ljudi su riješeni da ga isprobaju i iskoriste sve njegove benefite. To je uradila i novinarka italijanskog Voga, koja je tri godine svako jutro za doručak jela grčki jogurt.

Kako je otkrila, uspjela je da riješi nadutost, smanji potrebu za grickalicama i produži osjećaj sitosti nakon doručka. Ovo je njeno iskustvo: “Prvi put kada sam jela grčki jogurt, uopšte nije djelovao kao dijetalna hrana. Uparila sam ga sa jagodama u vrelo rano ljetnje popodne i sjećam se da sam pomislila da ta kombinacija i nije tako loša. U njegovoj kremastosti ponovo sam pronašla teksturu sladoleda, a dok mi je kiselost verzije bez masti izazvala mučninu u poređenju sa zašećerenim jogurtima koje sam navikla da jedem, to je brzo prošlo”, otkrila je novinarka i dodala:

Danas, nakon što sam jela grčki jogurt skoro svaki dan više od tri godine, znam da nema razloga da se grčki jogurt povezuje sa bilo kakvim nedostacima i kiselošću. Oni koji ga preziru, propuštaju mnoge njegove zdravstvene prednosti i uživaju u njemu kao ukusnoj užini kojoj se raduju tokom dana”, rekla je novinarka.

jogurt-sir-1

Blagotvorni efekti grčkog jogurta su uglavnom povezani sa visokim sadržajem proteina za održavanje čiste tjelesne mase, ali i sa niskim sadržajem šećera i laktoze, zbog čega mogu da ga konzumiraju i oni koji su dijabetičari i alergični na mliječne proizvode. Probiotici, poznati i kao bakterije mlečne kiseline, u njemu doprinose ravnoteži crevne flore, olakšavaju apsorpciju vitamina i minerala u organizmu, doprinose ravnoteži metabolizma, a također smanjuju nadimanje stomaka.

Grčki jogurt ima visoku koncentraciju minerala, uključujući kalcijum, ali i vitamine B rastvorljive u vodi i vitamin A (retinol), aminokiselinu leucin, koja povećava osjećaj sitosti i smanjuje potrebu za kontinuiranim grickanjem. Ovaj jogurt je pogodan u dijetama za mršavljenje, ali i za one koji imaju brz život i žele da se osećaju sito duže vrijeme.

Author: Urednik