ŽAO MI JE ŠTO LJUDI NE ZNAJU DOVOLJNO, A DRŽE U KUĆI: Iskusni travar objasnio – najmoćnija biljka je spas za ORGANIZAM

Kamilica je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka.

Kada je mumija egipatskog faraona Ramzesa Drugog prenijeta iz Egipta u Pariz, naučnici koji su analizirali uzorak tkiva, identifikovali su tragove kamilice, biljke korišćene u procesu mumificiranja. Kamilica je i danas jedna od najšire primijenjivanih biljaka zbog širokog spektra ljekovitog dejstva.

Egipćani su dobro poznavali ljekovitost kamilice, naročito u slučaju bolesti koju su nazivali agu i za koju današnji istraživači vjeruju da je oblik malarije. U okviru rubrike “Tajne bilja”, narodni travar i novinar Momčilo Antonijević, rekao je da mu je “žao što mi često ne znamo dovoljno o biljkama koje svako ima u kući, kao što su kamilica, ali i nana”. Osim u Egiptu, kamilica se za zdravlje, ali i u kozmetičke svrhe, koristila u drevnoj Indiji, kod Germana, starih Grka, Rimljana, Vikinga…

Kamilicu danas koristimo kao odlično sredstvo protiv grčeva, bolova, a omiljena je i među novopečenim roditeljima jer može da se daje i maloj djeci, posebno kada su u pitanju grčevi kod beba”, rekao je Antonijević i naglasio da koncentracija čaja za djecu treba da bude manja i da se koristi tek pola i četvrtina kafene kašičice na dva decilitra proključale vode.

“Kamilica pomaže i kod menstrualnih grčeva i predmenstrualnog sindroma“, kaže Antonijević i naglašava da je tada najbolje kombinovati je sa biljkama kao što su virak i hajdučka trava. Dodaje da je aktuelno vreme najbolje za branje kamilice. Cvjetovi kamilice moraju pažljivo da se beru i po potpuno suhom vremenu. Bere se samo cvijet, a potom se suši u hladu na promaji. Osušeni, čuvaju se u tegli ili papirnim kesama.

Posebno je ljekovito ulje kamilice. Uljani serum od kamilice pravi se od esencijalnog ulja kamilice. U 15 mililitara nosećeg ulja, koje može biti bademovo, dodaju se dvije kapi eteričnog ulja kamilice. Koristi se kao efikasan serum za njegu kožu oko očiju. “To je odlično sredstvo protiv podočnjaka i bora, prvih znakova starenja“, rekao je Antonijević.

Naglasio je da se preparati na bazi kamilice posebno preporučuju osobama sa osjetljivom i problematičnom kožom, jer ima umirujuće i blago dejstvo. Osim za kožu, kamilica se koristi i u preparatima za njegu zuba, desni i kose. Kada je riječ o čaju od kamilice, Antonijević kaže da je važno da se on ne kuha, već se pravi prelivanjem ključalom vodom, kao i da je dovoljno da odstoji 15 do 20 minuta, ne više.

Čaj od kamilice bogat je vitaminima B2, B3, kalcijumom, gvožđem, selenom i cinkom, pa će svakako imati blagotvorno, okrepljujuće dejstvo na organizam.

(MONDO/RTS)

Author: Urednik