DA BI PETUNIJE CVJETALE DO OKTOBRA, POTREBNO JE DA IH ZALIJEVATE NA POSEBAN NAČIN: Caka koju treba da zna svaka žena

Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje.

Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta – ponajprije zbog prekrasnih oblika njezinih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinia, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od maja do oktobra.

Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju u po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonkolikih pa do posve otvorenih; jednostrukih i višestrukih te po mirisu – neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu.

Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili Million Bells, no to je posve druga vrsta. Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Upravo zbog svih ovih činjenica nije ni čudo što je petunija, uz pelargonije i begonije najpopularnija ljetnica.

Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama.

 1. Prvo pravilo je POZICIJA. 

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenovito mjesto. Idealno mjesto za nju je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako trebate izbjegavati.

 2. Drugo pravilo odnosi se na ČIŠĆENJE. 

Redovito odstranjujte uvenule i osušene dijelove, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

3. Bitno je redovito i obilno ZALIJEVANJE i to rano ujutro. 

Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta, jer može požutjeti. Ne pretjerujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati.

I na kraju, prihranjujte ih gnjojivom na bazi fosfora i kalcija i to jednom u dva tjedna te pazite da tegle imaju odvod suvišne tekućine tj. da budu dobro drenirane.

Dodatni savjet: Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojom ćete preventivno tretirati cvijet.

Author: Urednik