Djevojačko ili carevo oko – Cvijet koji uživa u suncu i vrućini, a može i bez vode

Djevojačko ili carevo oko (Coreopsis) je biljka idealna za svaku baštu, nije zahtjevna po pitanju uzgoja, odgovara joj svaka vrsta zemljišta, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svjetlost, a cvjeta od ljeta pa sve do prvih dana jeseni.

Djevojačko ili carevo oko (Coreopsis) u prirodi raste u prerijama i suvim ravnicama Sjeverne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Idealna je biljka za svako dvorište ili baštu jer nije zahtjevna po pitanju uzgoja, odgovara joj svaka vrsta zemljišta, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svjetlost, a cvjeta od ljeta pa sve do prvih dana jeseni.

Ne zahtijeva ni redovno zalivanje, pa nema osobe kojoj neće uspjeti. Veoma se brzo razmnožava i svakih nekoliko godina potrebno ju je rasađivati.

Raste u obliku grma, zavisno od sorte od 30 pa sve do 120 centimetara. Listovi su tamnozeleni, perasto sastavljeni. Cvjetovi su najčešće žarkožute boje dvostruki ili jednostruki. Razmnožava se sjemenom koje sijemo na otvorenom, na željeno mjesto u dvorištu ili bašti, i to u proljeće. Mlade biljke se presađuju na razmak od 20 centimetara.

Carevo oko voli osunčano mjesto u bašti i rastresito zemljište. Kad se prilagodi uslovima u bašti, može trajati godinama. Cvjetanje se može produžiti ako se redovno uklanjaju procvjetali cvjetovi.

Svake treće godine grmove bi trebalo pregledati i ostaviti najsnažnije, kako bi se podmladili. Sorte Coreopsisa koje dostižu veliku visinu sade se iza gredica ili se uzgajaju za orezivanje.

Author: Urednik