ISPRAVKA: “Doktor Sebi” nije doktor, a teorija o kiselom organizmu samo je mit

Dana 18.01.2024 na nasem portalu Doznaj.info (Zdravlje dolazi iz prirode) smo objavili clanak pod nazivom “ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije”, koji je portal Raskrinkavanje.ba ocjenio kao laznu vijest,prenosenje laznih vijesti i pseudonauku.

U clanku se navodi da je “samouki afrički doktor i travar” dr. Sebi izliječio brojne ljude, čak i od AIDS-a,medjutim ova tvrdnja se ne moze smatrati tacnom.

Pravo ime dr Sebija Alfredo Bowman rodjen je Hondurasu iz kojeg je emigrirao u Sjedinjene Americke Drzave,gdje je počeo prodavati svoju mješavinu biljaka koju je nazvao “Dr. Sebijeva stanična hrana”.Takodje pomenuti Alfredo Bowman nikada nije studirao medicinu,a titulu doktora je koristio po svom nahodjenju,bez potrebnog obrazovanja za istu.Pomenuti Alfredo Bowman je takodje osnovao “USHA istraživački institut”, nazvan po selu Usha u Hondurasu.

Takodje u clanku se navodi da je na sudu dokazano da je doktor Sebi izliječio 77 osoba,izmedju ostalog i neke od poznatih licnosti.

Medjutim ni ova tvrdnja se ne moze smatrati tacnom,jer postoje naucni dokazi da je Bowman ikada ikoga izliječio od bilo koje ozbiljne bolesti.

Takodje se na njegovoj web stranici Dr.Sebi cell food, koja prodaje Bowmanove suplemente, navodi se da se ne radi o liječenju, a korisnici/e se upućuju da se obrate profesionalnim doktorima.

“Prirodne metode” ovog doktora zapravo su metode zasnovane na neutemeljenim teorijama o alkalnoj hrani i kiselom organizmu.

Pomenuti “doktor” smatra da je osnovni uzrok i okidač pojave raznih poremećaja i bolesti – sluz, odnosno njen višak u tijelu. Prema njegovom tumačenju, bolest je zapravo rezultat akumulacije ovog toksina koji se nakuplja u telu, a ne izbacuje napolje. Dr. Sebi je smatrao da je veliki problem savremenog društva ishrana bazirana na skrobu te životinjski proizvodi, koji zakiseljuju organizam. U kiselom organizmu stvara se toksična sluz. Ona usporava i zapušava tjelesne rupe, a to vodi do upale. Dr. Sebi je tako tvrdio da se bolest može razviti samo u organizmu s kiselom pH-vrednošću.

Medjutim ova tvrdnja se takodje ne moze smatrati tacnom.

Nažalost, bolesti poput AIDS-a, bipolarnog poremećaja, epilepsije, lupusa ili karcinoma ne mogu se izliječiti promjenom ishrane i dijetom “dr. Sebija” koja propisuje biljnu ishranu. Medicinski portal Medical news Today navodi da je jedina korist od alkalne dijete “dr. Sebija” veći unos voća i povrća, ali da tako ekstremna dijeta može biti i opasna i da ovakva dijeta moze rezultirati nedostatkom vitamina B12.Njegova dijeta ogranicava neke izvore biljnih proteina tako da bi osoba koja je na ovoj dijeti morala jesti neuobicajeno velike kolicine dozvoljenih izvora da bi zadovoljila dnevne potrebe proteina.

Dijeta dr. Sebija uključuje biljne izvore omega-3, poput sjemenki konoplje i oraha.Medjutim tijelo lakše apsorbuje te kiseline iz životinjskih izvora. Vegeterijanska ishrana sadrži malo ili nimalo omega-3 masnih kiselina, osim ako osoba ne uzima suplemente.

Takodje u clanku se navodi kako je potrebno unositi alkalne namirnice biljnog podrijetla i tako kontrolisati kiselost našeg organizma.

Medjutim ni ova tvrdnja se ne moze smatrati tacnom,jer se radi radi se o nepoznavanju ljudske biologije i negiranju dokazanih znanstvenih činjenica o podrijetlu različitih bolesti.

Prema priručniku za pacijente poznate klinike Cleveland, pH vrijednost ljudske krvi je stalna i iznosi između 7,35 i 7,50. Značajnija promjena pH vrijednosti krvi izvan ovih granica dovodi do stanja opasnih po život. Smanjenje pH vrijednosti, to jeste “kiselost krvi”, dovodi do stanja poznatog kao metabolička acidoza.

Ova boljest se javlja kada tijelo proizvodi previše kiseline ili kada bubrezi ne uklanjaju dovoljno kiseline iz vaše krvi. Obično se javlja kod bubrežnih bolesnika ili usljed teškog proliva.

Ova bolest ne mora imati simptome a kada se oni pojave radi se o ubrzanom radu srca, zbunjenosti ili vrtoglavici, osjećaju umora, gubitku apetita, glavobolji, brzom disanju ili dugim i dubokim udasima, mučnini i povraćanju, osjećaju slabosti i dahu koji ima slatkast i voćni miris. Teški slučajevi metaboličke acidoze mogu izazvati smrt.

Nasuprot metabolickoj acidozi postoji stanje koje se naziva metabolicka alkaloza.U tom slucaju ph vrijednost krvi je iznad 7,50.

Takodje ni ovo stanje ne mora imati simptome,a kada se simptomi pojave, najčešće se radi o razdražljivosti, trzanju mišića, trzajima ili grčevima u mišićima, umoru, zbunjenosti, drhtanju, trncima i utrnulosti, nepravilnom ritmu srca (aritmija), napadima i komi.

pH vrijednost ljudskog organizma se, dakle, ne može bitno promijeniti bez ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Nasim citaocima se izvinjavamo zbog prenosenja laznih vijesti a portalu Raskrinkavanje se zahvaljujemo na uradjenoj analizi.

Author: Urednik