SIRUP OD MLADE KOPRIVE: Posebno je dobar kod anemije i kod čišćenja krvi…

Posebno je dobar kod anemije i kod čišćenja krvi…

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvježavajući napitak ako ga pomiješate sa gaziranom vodom i malo leda. Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije.

Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose. Ne morate ga uvijek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.

Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom:

Najjednostavniji sirup od koprive:

Potrebno vam je:

– 1kg listova mlade koprive

– 2,5 litre vode

– šećer (500g na svakih 500ml tečnosti).

Priprema:

Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti.

Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. Sok ili sirup pijete tako što pomiješate četvrtinu čaše sirupa sa tri četvrtine vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.

Koprive, med i limun:

Potrebno vam je:

– oko 400g svježih mladih listova koprive

– sok od 6 većih limunova

– 800g šećera

– 5 punih kašika livadskog meda

– 1 litar filtrirane vode

Priprema:

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300g – zamijenite sa 1kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.

Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno miješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta).

Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je kašikom. Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili teglicom.

Ostavite tako da se ohladi. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen.

Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu. Sok ili sirup pijete tako što pomiješate četvrtinu čaše sirupa sa tri četvrtine vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.

Author: Urednik