RECEPT ZA SARMU IZ 1952. GODINE IZ NARODNOG KUHARA IZNENADIO JE SVE DOMAĆICE: Koristili su JEDAN “TAJNI” SASTOJAK koji danas malo ko stavlja u ovaj specijalitet

Čini se da bez sarme ne možemo da zamislimo nijednu svečanu trpezu tokom zimskih mjeseci, a svaka domaćica ima neku svoju caku i posebnu recepturu po kojoj priprema ovaj tradicionalni specijalitet. No, nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola vijeka prilično uzburkao strasti na internet nebu – tada se spremala nešto drugačije nego danas. Ako je vjerovati ovom receptu, u sarmu je neophodno dodati i jaje!

Upravo je to zbunilo mnoge korisnike interneta, koji tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi. Drugi, pak, vjeruju da je ovo dobar dodatak jer povezuje smjesu.

Recept je, inače star više od 70 godina, a objavljen je u “Knjizi za svaku ženu” iz 1952. koju je izdala Hrvatska seljačka štamparija, a tu ga je pronašao “24sata.hr”.

Potrebni sastojci:

3 glavice kiselog kupusa

Fil za sarmu:

1 kg isjeckane govedine
4 velike kašike suhog mesa isjeckanog na sitne kocke
2 velike kašike masla
1 glavica sitno isjeckanog luka (treba žuto ispeći)
1 cijelo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika riže

Za zapršku:

5 velikih kašika masla
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suhog mesa ili vode
isjeckani kiseli kupus
2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je nabrojano pod “fil za sarmu” treba u posudi dobro izmiješati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo isjeku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj isjeckani kupus, posoli, prokuhaj, poredaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode, piše 24sata.hr a prenosi BlicŽena

Author: Urednik