SIRUP OD KIVIJA: Može spriječiti pojavu tromba, zagrušavanje krvi ali i rizik od moždanog udara…

Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sastojaka.

Odlično je sredstvo za one koji imaju problema sa pijeskom u bubregu i žuči. Sok od kivija će da vam pruži veliku količinu kalijuma i vlakana, a to može da vas zaštiti i od nastanka srčanih bolesti.

Zašto je dobro da pijete sok od kivija?

Deluje na ljudski organizam na ovaj način:

– Oslobađa bubrege, bešiku i žučnu kesu od prisustva kamenca i pijeska

– Sprječava kardiovaskulativne bolesti

– Sprječava pojavu trombova i zgrušavanje krvi

– Smanjuje rizik od moždanog udara

– Štiti vitalnost ćelija

– Utiče povoljno na vid i sprječava i očne bolesti (kataraktu, divertikulozu, konjuktivitis…)

– Podstiče oporavak organizma

– Štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala i od srčanog infarkta

– Snažno detoksikuje organizam

– Poboljšava imunitet

– Sprječava formiranje masnih naslaga

– Ublažava simptome kod bronhitisa, hroničnog kašlja i drugih plućnih bolesti, kod djece i kod odraslih (istraživanja su pokazala da kod osoba koje imaju razvijen neki oblik plućne bolesti, ako se redovno konzumira svjež kivi i sok od kivija, povećava kapacitet udaha za čak 32% i smanjuje učestalost nagona za kašalj za čak 27 %)

– Uklanja celulit

– Doprinosi zdravlju kože

– Djeluje na sposobnost pamćenja

– Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne bi trebalo da popijete više od 1-2 čase soka koji ste razblažili sa vodom u jer može da dođe do alergija na kivi. (Tekst se nastavlja ispod)

SOK OD KIVIJA RECEPT:

Za pripremu sirupa od kivija treba vam :

– 1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija

– pola kilograma šećera

– 1,5 litra vode

Priprema:

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite. Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi. A u procjeđeni sok od kivija dodajte prokuhanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Miješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija, sadrži: vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe, hlorofil, lutein, ugljene hidrate, flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba a posebno se preporučuje kivi u trudnoći.

Author: Urednik