BILO BI DOBRO DA GA UVIJEK IMATE U KUĆI: Utvrdjeno da ulje majčine dušice pomaže u liječenju teških oboljenja

Utvrdjeno da ulje majčine dušice pomaže u liječenju teških oboljenja pluća i dojke …

Esencijalno ulje majčine dušice (Thymus vulgaris) sadrži 20-54% timola. Timol je deo prirodno nastalih jedinjenja po imenu biocidi.

Biocidi su supstance poznate po svojoj sposobnosti da unište štetne organizme. U kombinaciji sa drugim biocidima, poput karvakola, timus ima snažan antimikrobni efekat.

Istraživači su testirali njegovu antibakterijsku sposobnost putem in vitro toksikologije na tri ljudska karcinoma. Rezultati su pokazali da majčina dušica ubija oboljele ćelije pluća, usne duplje i jajnika.

Majčina dušica potiče sa Mediterana i Grci je i dalje koriste kako bi pripremili njihova ukusna jela uz malo maslinovog ulja.

Ulje majčine dušice može ubiti i do 97% oboljelih ćelija.

Nedavna studija je pokazala da kombinacija majčine dušice i maslinovog ulja povećava moć hidroksitirozola, najmoćnijeg antikancerogenog jedinjenja u maslinovom ulju.

Da li je to razlog zbog kojeg Grci imaju upola manji procenat obolelih od raka u odnosu na SAD i ostatak Evrope.

Esencijalno ulje majčine dušice se takođe koristi i u Ajurveda i u tradicionalnoj medicini zbog svog snažnog antioksidantskog, antibakterijskog i antigljivičnog (uništava gljivice poput kandide) svojstva.

Onkolozi sa Selar Bajar univerziteta u Turskoj su sproveli studiju kako bi otkrili mogući efekat divlje majčine dušice (Thymus serpyllum) na oboljele ćelije dojke.

Oni su testirali efekat divlje majčine dušice na ćelije i epigenetske događaje u oboljelim stanicama dojke.

Epigenetika objašnjava promene u genetskoj ekspresiji prouzrokovane mehanizmima koji ne uključuju promene DNK sekvence.

Žurnal Ishrana i Karcinom je objavio izveštaj ove studije, naglašavajući činjenicu da divlja majčina dušica uništava oboljele ćelije dojke.

Author: Urednik